Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Даваме 400 000 лв. за нощувки на вип гостите за председателството

09 октомври 2017, 13:08 часа • 940 прочитания

Бюджетът за нощувките на вип гостите за Българското председателството е малко над 400 000 лв. Това каза пред журналисти министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

Министър Павлова поясни, че общо нощувките за председателството са над 32 000, като 2000 от тях са за вип гости. По думите й общо 22 хотела са заявили готовност и партньорство.

„Тези хотели са 3, 4 и 5 звезди. Минималните изисквания са първо хотелите да са официалната категоризация, въведена в страната и поддържана в Министерство на туризма. Трябва да са минимум 3 до 5 звезди съответно като разположение. Да имат добра локация. Тук не правим разграничения, защото имаме добри хотели около Летище „София“. Само за вип гостите имахме ограничение от гледна точка на звезди и локация. За вип гостите трябваше да са 4 или 5 звезди и на разстояние 2 км от двете основни сгради на председателството. За останалите, тъй като ние не ги плащаме, не предплащаме, а само препоръчваме, за тях сме по-гъвкави, могат да са в по-голяма отдалеченост“, допълни министър Павлова.

Павлова коментира, че изключително голям брой нощувки ще бъдат реализирани на територията на София. „Притеснението, което имахме и го виждаме вече на практика, е как точно ще успеем да посрещнем тези гости, поради две причини. От една страна важен момент, който държа да споделя е, че ние не заплащаме като страна домакин, нощувките на нашите гости. Изключая вип делегатите“, каза Павлова. По думите й останалите идват за своя сметка. Тя поясни, че Министерството трябва да препоръча хотелите, предаде Фокус.

„Мога да потвърдя две неща. Към днешна дата след открита обществена поръчка за избор на хотели на нашите вип гости имаме избран хотел, кого да ги обслужва“, заяви Павлова.

По думите й за останалите делегати се водят разговори и има получена обратна връзка и заявки от 21 хотела в София, които ще бъдат препоръчани като хотели на председателството.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес