Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Да закриваме държавата" Политолози в спор колко е полезен Пеевски за борбата с корупцията

19 август 2024, 08:55 часа • 1324 прочитания

Има ли Делян Пеевски коефициент на полезно действие в борбата срещу корупцията? По този въпрос спориха политическите анализатори Цветанка Андреева и Слави Василев в сутрешния блок на бТВ. 

Всичко започна с думите на Андреева, която каза, че Пеевски демонстрира воля, която малко политици имат. "Ще ми се да гледаме повече такива политици. Има коефициент на полезно действие", коментира политологът. Според нея той е изобличил този, който кадрува от името на Радев. ОЩЕ: Пеевски: Другият касиер на "Мистър Кеш" оказва натиск над кандидат-премиера (ВИДЕО)

"Журналисти проведоха проверка и установиха, че това е човекът, който е предложил Радев на Корнелия Нинова", каза Андреева. 

"Какво е полезното действие на г-н Пеевски, вие съвсем вече?", възмути се колегата й Василев

Той дори стигна по-далеч във възмущението си: "Ако стигнем до там да обявим, че Делян Пеевски има коефициент на полезно действие за борбата с корупцията, предлагам да закриваме държавата", коментира той. 

Служебното правителство и зависимостите

Политическите анализатори коментираха и очакваното служебно правителство на Горица Грънчарова - Кожарева. 

Слави Василев повдигна въпроса за министър  Калин Стоянов. Според него, ако Стоянов остане, ще се говори, че новият служебен кабинет на Грънчарова отново е попаднал в хватката на Пеевски и Борисов. 

"Дразнещото е, че партии, които не могат да излъчат коалиция и да излъчат редовен кабинет, имат огромни изисквания към служебната власт", коментира колегата му Андреева. 

Политологът обърна внимание на ролята на държавния глава, отчитайки, че все пак намесата на партиите е легитимна.  "Доста уличаваща е намесата на президента, който няма никакви нито институционални, нито правни ролеви функции, да има претенции към управлението на служебни кабинети", смята Андреева. ОЩЕ: Нейнски: Въпросът е на кой друг разчита Горица Грънчарова - Кожарева

От своя страна Василев коментира, че президентът Радев е удобната боксова круша за политиците, които няма какво да кажат. "Риториката на Делян Пеевски е скандална. Скандалното идва от него. Да излизаш по медиите и да си позволяваш публично да квалифицираш президента, който е пряко избран от над 2 млн. граждани, показва, че г-н Пеевски е доста изнервен. Тя съвсем логично може да бъде обоснована. Той очевидно губи почва под краката си и ще загуби влиянието си в ДПС. Ахмед Доган най-вероятно ще го измести и съответно гледа да се позиционира", смята още политологът. Той изрази мнение, че промените в Конституцията, са целели именно това - да не се знае кой влияе на служебните кабинети. ОЩЕ: Сакралният образ на Доган и технократът Пеевски: Анализ за бъдещето на ДПС от Цветанка Андреева? (ВИДЕО)

 

 

 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес