Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Да им вярваме ли този път? Министър обещава да има машини за гласуване на 9 юни

11 май 2024, 10:44 часа • 1483 прочитания

Не съществува риск да няма машинно гласуване. Дейностите, които предстоят да бъдат направени започнаха достатъчно рано. В петък получихме от ЦИК машините, които трябва да бъдат удостоверени. 

Това коментира министърът на електронното управление Валентин Мундров. Той подчерта, че машинно гласуване ще има, а новината от вчера е, че вече е утвърдена методиката за удостоверяване на съответствието на машините за вота.

"Смятам, че в рамките на тези две седмици ние ще удостоверим машините и ще предоставим възможността на ЦИК те да бъдат изпратени по секционните избирателни комисии. Машините за гласуване са над 11 600", добави той.

Още: Ето какви възнаграждения ще получат членовете на изборните комисии за 9 юни

По думите му в министерството на електронното управление е изградена защитена среда с изисквания и правила. "В нея никой не може да влиза с телефон", уточни Мундров, реферирайки към ситуацията от местните избори от октомври 2023 г., когато машинният вот бе опорочен и премахнат вследствие на активно мероприятие на ДАНС, МВР и част от партиите.

Мундров добави, че е професионалист и над 20 години се занимавам с информационни технологии. "Моята цел винаги е била да бъдат предоставени услуги на гражданите и бизнеса, така че да бъде улеснен животът им. С Александър Йоловски (бел.ред. бившият редовен министър и понастоящем зам.-министър в МЕУ) сме достатъчно добър екип. В рамките на 9 месеца направихме добри неща за хората", каза още той пред NOVA.

Още: Ето кои са номерата на партиите и коалициите за изборите на 9 юни (ВИДЕО)

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес