Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЦИК отрече твърденията за нов скандал с машините заради хартията

16 септември 2024, 16:11 часа • 478 прочитания

Всякакво говорене в посока, че ЦИК е възложила доставка на хартия, която не отговаря на изискванията, е невярна. Това каза председателят на ЦИК Камелия Нейкова по време на брифинг във връзка с информацията в публичното пространство за нов скандал с машините и че комисията нарочно поръчва по-дебела хартия.

Тя подчерта, че БНБ са уверили ЦИК, че хартията отговаря на изискванията. 

"В петък е отправена молба към управителя на БНБ - печатница на банката публично да заеме позиция по тази тема, за да не се създава напрежение и да се остава с усещането, че едва ли не се доставя различна хартия", каза Нейкова. 

Специализираната хартия за машинно гласуване

"Искам да подчертая, че от промяната на Изборния кодекс в края на 2022 г. досега печатницата на БНБ е доставчик на тази специализирана хартия за машинно гласуване с допълнителна защита. Хартията отговаря напълно на изискванията на производителя към хартията, с която принтерите на тези машини работят. Тези изисквания са изпратени в ЦИК в началото на 2023 г. от производителя на машините за гласуване "Смартматик " Същите изисквания са предоставени на изпълнителя на дейностите за машинно гласуване "Сиела Норма". Те са напълно идентични", уточни Нейкова. 

Проблемите с машините на предходните избори

Председателят на ЦИК призна, че 140 машини на изборите на 9 юни са показали дефект. "Беше преустановено машинното гласуване, защото отпечатваха къси, празни, непълни бюлетини. Извършва се анализ на причините, довели до този дефект от експертите, с които разполага ЦИК - това са двама експерти от БАН и експерти на Министерство на електронното управление. Изискванията на производителя на машините към хартията на гласуване, са такива, каквито са предоставени от самия него и печатницата на БНБ ни уверява и гарантира, че хартията, която те доставят, отговаря напълно на тези характеристики", заяви още Нейкова. 

От думите й стана ясно, че хартията за предстоящия вот ще е различна от тази, която се е използвала на изборите на 9 юни 2024 г. ОЩЕ: ПП-ДБ с десет пъти повече непризнати гласове от ДПС в машинното гласуване (СНИМКИ)

Как ще се повиши доверието в машините?

ЦИК и представители на Министерски съвет проведоха среща с цел повишаване на доверието в машинното гласуване и по-голяма сигурност. До срещата се си стигна след призив на служебния премиер Димитър Главчев да се предотврати опорочаването на изборите. ОЩЕ: "Да предотвратим опорочаването на изборите": Служебният кабинет с предложения към ЦИК

На срещата са обсъдени предложенията на правителството, постъпили в ЦИК. Едно от тези предложения е във връзка с процедурата по удостоверяване на съответствието. Другите предложения са предимно организационни.

"Обсъдихме предложенията, които бяха постъпили в ЦИК. Всички тези предложения, както ни увериха и министрите, са изпратени с една единствена цел, да се надградят онези дейности, които вече са предприети от ЦИК, така че заедно Министерският съвет и ЦИК да повишим доверието в изборния процес, да станат по-прозрачни процесите, свързани с гласуването и подготовката на изборите", каза Нейкова. 

Междувременно министърът на електронното управление Валентин Мундров увери, че министерството ще работи съвместно с ЦИК тези избори да бъдат все по-публични и прозрачни. 

"С предложенията, които са направени от страна на Министерски съвет, това, което искаме да направим, е да надградим процеса, за да бъде по-публичен и по-прозрачен за всички, които участват в изборите", добави той. ОЩЕ: Камелия Нейкова: ЦИК не се влияе от решения на политици, партии и коалиции

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес