Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЦИК каза какво става с регистрацията на БСП: Зафиров е изтеглил документите на Ченчев и Свиленски (ВИДЕО)

10 септември 2024, 14:48 часа • 1252 прочитания

Постъпи от Атанас Зафиров искане да се оттеглят документите, които са подадени от пълномощниците на Корнелия Нинова за регистрация на БСП.  Това каза говорителят на ЦИК Росица Матева по време на брифинг. 

"На всички ни е известно решението на ВКС, с което е определено, че трябва да се впише Атанас Зафиров като представляващ БСП", добави още Матева.  

Защо се стигна до тази ситуация?

Припомняме, че вчера Георги Свиленски и Иван Ченчев, които бяха изключени от БСП, но упълномощени от Корнелия Нинова, внесоха в ЦИК документи за самостоятелно явяване на партията на предстоящите избори, а не както беше анонсирано от временното ръководство на партията в коалиция "БСП - обединена левица".

Малко по-късно същия ден тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) остави в сила решението на Софийския градски съд (СГС), с което бе постановено вписване на Зафиров като представляващ БСП в Регистъра на политическите партии и заличаване на Корнелия Нинова, което бе обжалвано от нейни приближени. 

"Когато вчера бяха внесени документи за регистрация на БСП от двамата пълномощници на Корнелия Нинова, бяха представени документи, актуално състояние от съда, в което беше вписана Корнелия Нинова от съда като председател и представляващ партията. Преписката и документите във връзка с регистрацията не са обработени, защото подписката се намира в ГРАО за проверка", обясни Матева. ОЩЕ: Съдът реши: Нинова остава в миналото на БСП, Зафиров представлява партията (СНИМКИ)

 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес