Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цацаров и Панов единодушни - да няма детектор на лъжата при проверка на магистрати

14 май 2016, 11:00 часа • 2020 прочитания

Да няма детектор на лъжата, когато магистратите са проверявани дали са почтени. Това поиска главният прокурор Сотир Цацаров по време на днешния пленум на ВСС, на които се обсъжда становище за предложения проект на промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ).

"Резултатът от полиграфа в 90% от случаите се оказва...ясно какво", бяха буквалните думи на Цацаров. Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов подкрепи Цацаров във възражението му, а той му върна услугата, като потвърди позицията на Панов, че някои от функциите, които се предлага да имат общите събрания на съда изземват такива на председателя на съда, информира Topnovini.

Точно проверката за почтеност беше посочена като спорна точка от правосъдния министър Екатерина Захариева. „Моят екип счита, че трябва да има определение на „проверка за почтеност“, защото в Конституцията тя е изведена на отделно място“, каза правосъдният министър. Тя припомни, че по време на конференцията на министрите на правосъдието на Съвета на Европа в София на 21 и 22 април т.г. стана ясно, че дори в част от т.нар. стари демокрации няма конституционни гаранции за независимост на съдебната система за разлика от страни като България, които са разписали тези гаранции в законите.

Законите не са достатъчни, ако магистратите не желаят да работят независимо и безпристрастно", посочи Захариева пред БНР и допълни, че в новите текстове на съдебния закон акцентът е именно върху качествения подбор, на кариерното израстване и дисциплинарната отговорност.

В понеделник (16 май) ще заседава консултативен съвет за съдебна реформа и ВСС ще трябва да даде становище по промените.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес