Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Българската политическа почва": Политологът Димитър Ганев с нова книга (СНИМКИ)

08 август 2024, 11:09 часа • 661 прочитания

Кои са онези корени и исторически фактори, които обуславят посоката на развитие на политическите процеси у нас от Освобождението до днес? Кои са пластовете в родната "почва", чиито последици виждаме в съвременната политическа доктрина?

Отговори на тези и още фундаментални въпроси търси уважаваният политолог и преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" д-р Димитър Ганев, който е и редовен гост на Студио "Аctualnо". В новото си изследване "Българската политическа почва" изтъкнатият анализатор и съосновател на Изследователски център "Тренд" обобщава събитията и факторите, които "прокарват път" на съвременните тенденции в родната политическа и обществена сцена.

Още: От предизборен борец до златен пръст: Триумфалната политическа арка

"Преди всичко исках да покажа, че всичко, което се случва днес, има своите дълбоки корени, които се намират в българската политическа "почва". А второто предизвикателство беше да се установят кои са пластовете в "почвата" и как те са повлияли на българската политика и общество след Освобождението. Как тази "почва" реагира на комунистическата вълна, заляла цяла Източна Европа в средата на XX век, и каква е реакцията на същата тази българска "почва" на либералната демокрация в края на века, а и до наши дни", разказва самият Ганев.

В базираната на над 13 години работа с емпирични социологически изследвания монография Димитър Ганев щрихова основните моменти от българската "съдба" и ги обяснява в контекста им на локална проекция на глобални тенденции в културно и политическо отношение. Той онагледява с примери "одомашняването" на тези процеси и разяснява как осмислянето на тази преработка на идеи и влияния с местен привкус дава отговор на много въпроси, касаещи родното минало, настояще и бъдеще.

Още: Партийни хобити: Политиката като хоби вместо гражданско общество

Като си служи с инструментите на политологията, историята и социологията, изданието успява да обобщи и анализира на достъпен език основните характеристики на българската политическа култура и нейните специфични характеристики като например:

  • подчертано егалитарните нагласи; 
  • особеното отношение към държавата; 
  • мисленето на политиката през личности и търсене на конкретна личност, която да застане начело; 
  • лутането между източното и западното и 
  • специфичната лоялност към силния на деня геополитически играч.

Аналитично и балансирано „Българската политическа почва“ обяснява чрез критическите и рационалните методи на науката проблемите и основните положения в българското общество, но и напомня, че независимо от политическите течения общ дълг остава познанието на миналото и развитието на съвременната критична мисъл и политическа култура.

Димитър Ганев е роден през 1986 г. във Варна. Завършва специалност "Политология" в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Защитава докторска дисертация през 2016 г., върху която стъпва и неговата първа книга "Пътят към конституцията". Към момента е главен асистент в катедра "Политология" на Алма матер.

Екипът на Actualno.com пожелава творчески устрем и значителен успех на новата книга на Димитър Ганев.

Снимки: Ciela

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес