Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"България призна македонския народ": Как в Скопие видяха срещата Главчев-Мицкоски?

12 юли 2024, 17:38 часа • 7013 прочитания

Медии, близки до правителствата в Северна Македония и Сърбия, видяха в изявление на българския служебен премиер Димитър Главчев "признаване на македонския народ".

Кратката среща между него и премиера на Северна Македония - Християн Мицкоски - в САЩ даде поводи за подобни тълкувания. Главчев и лидерът на антибългарската партия ВМРО-ДПМНЕ разговаряха по време на срещата на върха на НАТО.

Първото македонистко издание „Нова Македония“, създадено през 1945 г. от югославските комунисти, „сензационно“ разкри, че „Главчев е извършил истински демократичен ход с разграничаването на двата съседни и отделни народа", предаде БГНЕС.

Още: С три години гратисен период: Мицкоски заема 500 млн. евро от Орбан

"Най-храбра и демократична крачка на висш български държавник"

„Българският премиер Димитър Главчев, след срещата си с македонския премиер Християн Мицкоскси в рамките на форума на НАТО във Вашингтон, при призива си за намаляване на напрежението, направи значителен ход - открито и ясно разграничи двата народа: македонския и българския“, написа „Нова Македония“. Изданието добави цитат от Главчев: „Най-много разговарях с Мицкоски. Бяхме на едно мнение, че трябва да намалее напрежението при говоренето. Между гражданите, между народите на двете съседни държави няма напрежение. Политиците, ако не помагат за развитието на по-добрите отношения, поне да не пречат“.

Още: Македонците са като украинците, а българите - като руснаците: Статия в Канада разгневи македонските българи

Според изданието „това е било най-храбрата демократична крачка на висш държавник от България, който признава и уважава двата отделни народа - съществуването на отделна македонска национална субстанция - народ, което е нещо съвсем по-различно от досегашните позиции на София“, гласи прочитът на срещата от страна на медията.

Още: Мицкоски грубо наруши Преспанския договор и пред НАТО, продължава да използва "Македония": Гръцки медии

Снимка: Християн Мицкоски, Getty Images

За флагмана на 80-годишната антибългарска кампания в Северна Македония „позицията на лицето, както и мястото и времето, в което е изказана - на един висш многонационален форум, в международното право придобива изключително голяма, специфична тежест“.

Как Главчев видя срещата?

И Главчев, и Мицкоски споделят мнението, че "трябва да бъде намалено напрежението" между двете страни, написа във Facebook профила си служебният ни премиер.

Още: Мицкоски: Поисках подкрепа от Италия, за да влезем в ЕС

Той добави, че държавите, които кандидатстват за членство в ЕС, каквато е и Северна Македония, трябва да спазват всички изисквания. Така намекна, че Скопие трябва да се придържа към Договора за приятелство и добросъседство с България, както и към Преспанското споразумение с Гърция. Атина вече се оплака пред НАТО, че Северна Македония нарушава частта от договора, касаеща името на страната - Мицкоски я нарича само "Македония". България пък вече изрази остра позиция относно спорните изказвания на президента Гордана Силяновска-Давкова и относно враждебната реторика на представителите на новото правителство.

Още: Вице на Мицкоски иска денонсиране на Договора с България

В Сърбия препечатаха македонския прочит

Без никаква изненада написаното от вестник "Нова Македония" беше препечатано от проправителственото сръбско издание „Политика“. Публикацията е озаглавена „Българският премиер Главчев извърши демократичен ход и направи разлика между българския и македонския народ“.

Сърбия е в синхрон със Северна Македония от години, а сега - още повече, след като на власт в Скопие дойде ВМРО-ДПМНЕ. Междувременно Северна Македония продължава да отлага вписването на българите в Конституцията, което е условие на България за еврочленството на Скопие. Всъщност то вече е условие на ЕС, тъй като властите в РСМ трябва да отговарят пред Брюксел след подписването на т.нар. френско предложение.

Още: Мицкоски в САЩ обвини съседите, че създават пречки на Северна Македония

Балканският анализатор Николай Кръстев говори по темата в Студио Actualno през май - припомнете си: Сърбия стои зад скандала в Скопие, а по-далеч е сянката на Кремъл: Говори Николай Кръстев (ВИДЕО).

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес