България обяви подкрепа за формулата за мир на Зеленски (ВИДЕО)

5186
България обяви подкрепа за формулата за мир на Зеленски (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в Министерски съвет в София на 6 юли, че България е изразила готовност да подкрепи формулата му за мир в Украйна.

"За още нещо съм благодарен – информирах премиера за формулата за мира. Искам да отбележа готовността на България да вземе участие в тези усилия. Започнахме консултации на ниво съветници и посланици. Важно е, че започнахме. Засега не е определен посланик на България в Украйна и днес ще говоря с президента на България за това. Каня и България за срещата на върха за формулата за мира, която подготвяме", каза украинският лидер, който днес е на еднодневно посещение у нас.

Денков и Габриел приеха Зеленски, говориха за сигурност и отбрана (СНИМКИ)

Темите сигурност и отбрана са били акцент на срещата между премиера Николай Денков, вицепремиера и министър на външните работи Мария Га...

ОЩЕ: Зеленски: Благодаря, България, че сте противник на руския геноцид (ВИДЕО)

Припомняме, че през ноември 2022 г., на срещата на Г-20, Зеленски за първи път използва понятието формула за мир. Тя представлява 10 точки, които да възвърнат териториалната цялост и суверенитета на Украйна, както и да сложат край на военните действия.

Каква е формулата за мир на Зеленски - четете тук.

През май той заяви, че иска среща на върха за формулата за мир, която да се състои през юли 2023 г. Европейският съюз подкрепя усилията на украинския президент, както и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

Петков за визитата на Зеленски: Показва, че сме значим фактор в Европа

Посещението на украинския президент Володимир Зеленски в София показва, че България, с новото правителство, може да бъде стабилен партн...

Отделно, България заяви пред Зеленски, че е готова да участва във възстановяването на Украйна, особено в образователната, културната и екологичната сфера, стана ясно от изявленията на украинския лидер и премиера Николай Денков.

„Днес с президента Зеленски подписахме декларация в подкрепа на евроатлантическата интеграция на Украйна, когато това стане възможно. Процесът на разширяване трябва да върви заедно с процеса на реформи в страната кандидат. Бъдещето на Украйна е в сърцето на европейската сигурност – в НАТО и ЕС. България ще помага активно за включването ѝ. Страната ни ще участва активно във възстановяването на Украйна след войната. Български компании могат да помогнат за възстановяване на културни паметници, можем да работим в развитие на образованието", заяви българският министър-председател.

По-рано днес Зеленски кацна в София с полет от Кишинев с правителствения Airbus. Той е на еднодневно посещение у нас, като бе посрещнат на летището от външния министър Мария Габриел, а след това пристигна в Министерски съвет и проведе разговори с нея и с премиера Николай Денков. В 15 ч. украинският лидер ще се срещне с президента Румен Радев на "Дондуков" 2.

Днес България и Украйна подписаха меморандум за сътрудничество в енергетиката, включително относно реакторите от АЕЦ "Белене", за които вече можем да преговаряме с Киев за продажба след решение на Народното събрание. Друг меморандум, който бе подписан, е свързан с декларацията, приета от властите у нас, подкрепяща евроатлантическия път на Украйна.

Всичко за визитата на Зеленски у нас четете тук.

Кремъл разкритикува посещението на Зеленски у нас

Кремъл разкритикува посещението на президента Володимир Зеленски в България, като заяви, че украинският лидер се опитва да "въвлече" др...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

След политическа намеса: ДСБ дава шефа на "Военно разузнаване" на прокуратурата заради злоупотреба с власт

"Напрежението постепенно спада": Корнелия Нинова повече не може да бъде лидер на БСП, реши новото ръководство

Василев: ДПС реално са първа политическа сила, ние легитимирахме Пеевски през промените в Конституцията

"Новото начало за ДПС е факт - който не го разбира, остава в миналото": Пеевски за рокадите и оставките

ДПС постепенно става само ДП? Чистката в партията продължава със секретарката на Доган

Йотова: Кабинет на малцинството не е добър терен за политически решения

Тошко Йорданов: Третият мандат е „преговаряне на неутрален терен“

Стоян Михалев: Пеевски ще приключи Борисов

Проф. Михаил Константинов призова ГЕРБ, ДПС и ИТН да направят коалиция

ДПС Пловдив сне доверието си от Рамадан Аталай, искат и оставката му от парламента

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика