Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България е готова да приеме българи от Украйна

07 март 2014, 21:15 часа
Реклама

Трудно е да се прогнозира в тази политическа ситуация, но ако се очаква евентуална бежанска вълна от Украйна, имаме готовност да приемем живеещите там граждани с български произход. Това заяви пред журналисти вицепремиерът Даниела Бобева.

Реклама

"За нас българската диаспора там е много важна и ние сме особено активни в тази област. Знаете, че имаме облекчен режим за миграцията на гражданите на трети страни с български произход. Имаме готовност, ако такива процеси се развият, нашите служби имат способност да се справят със ситуацията", заяви тя, цитирана от БНР.

Даниела Бобева коментира и отражението на продължаващата криза върху търговско-икономическите отношения между България и Украйна, тъй като Украйна е сериозен търговски партньор на страната ни, а от няколко дни транзитния износ през държавата е спрян.

"България е изключително заинтересована от европейската перспектива на Украйна по много причини, но една от тях е икономическа. Нашите традиционни стоки, които се продават в Украйна за съжаление са с високи мита и в този смисъл едно споразумение за асоцииране би се отразило доста позитивно на българската икономика", допълни тя.

Вицепремиерът Даниела Бобева участва в дискусия за моделите на миграция в Евросъюза - "изтичане на мозъци" или "миграция по бедност".

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес