Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бъчварова: Ще си подам оставката само ако премиерът я поиска

21 юни 2015, 11:00 часа • 10150 прочитания

Ще подам оставката си само ако ми я поиска премиерът. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред БТВ в отговор на въпрос дали е готова да напусне поста си във връзка с недоволството на полицейските служители и състоялия се национален протест.

„Имах разговор по тези две теми и те получиха отговорите, които трябваше да получат. Пенсионната реформа е един проект, който се внася от вицепремиерa Калфин и така предложена, тя трябва да регулира обществените отношения за цялото общество”, коментира Румяна Бъчварова.

Относно битовата престъпност и проблемите с нея, Бъчварова заяви, че това е едно явление, с което се сблъсква от самото начало – липсата на доверие към възможностите полицията и изобщо държавата да помогне. По думите й, да си на този пост не означава да си полицай само, трябва да си човек, който разбира обществото и хората. „Мисля, че моето образование и предишният ми опит ми помага. Трябва да си човек опитен в политиката, за да можеш да намираш най-добрите решения”, каза тя.

„Българските граждани трябва да вярват на държавата”, заяви Бъчварова. Според нея в отношението към полицията се фокусират всички неудачи в обществото, а това е резултат от натрупаната предистория. Хората, които работят в МВР, имат изключително отговорна работа и е въпрос на организация и мотивация, те да участват в съдебния процес. Основният принцип в сегашните ситуации е да бъде прилаган закона по еднакъв начин към всяка една страна от конфликта.

Да си на този пост не означава да си полицай само, трябва да разбираш хората и да си опитен в политиката, за да намираш най-добрите решения, твърди Бъчварова, която е социолог по професия.

Тя обяви, че скандалната полицайка Анна Витанова не е уволнена, срещу нея все още тече дисциплинарно производство.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес