Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БСП предлага със закон да бъдат обявени за престъпни авторитарните режими без комунизма

31 март 2016, 12:26 часа • 1652 прочитания
Реклама

Депутатите от БСП предлагат със закон да бъдат обявени за престъпни авторитарните режими в периода 1923-1926 г. и 1934-1944 г.

Лидерът на левицата Михаил Миков мотивира идеята с това, че в тези периоди е имало целенасочено и системно унищожаване на демократичните начала, суспендиране на Търновската конституция и отнемане на имущество на евреи. Освен това преди дни зам.-министърът на образованието Диян Стаматов присъствал на кампания в столичното 22 СОУ "Запознай младите с комунизма", което според БСП било политическа дейност в училище и било незаконно.

По думите му предложеният от БСП законопроект е огледало на приетия през 2000 г. Закон за обявяване комунистическия режим в България за престъпен.

"Говори се за лагерите след 9-и септември 1944 г., а не за тези преди - концентрационните лагери по време на фашисткия режим в България", каза той, цитиран от "Дневник".

Лидерът на БСП посочи, че разчитат всяка парламентарна група да изрази ясно отношение към периодите 23-26 и 34-44 г. и според тях тези, които не подкрепят закона, очевидно подкрепяли фашизма.

Методи Андреев от ГЕРБ обвърза инициативата на социалистите с предстоящия след месец конгрес."Явно битката за лидерския пост е на живот и смърт", каза той и препоръча БСП да се преименува на БКП, за да се избегне раздвояването на личността.

Георг Георгиев, депутат от ГЕРБ и председател на младежката организация на партията, възрази, че законът третира авторитарните режими до 1944 г., а в мотивите към проекта на БСП комунизмът е наречен "тоталитарните практики след Втората световна война". Ние искаме да се изучават всички режими в България през 20-и век, защото трябва да имаме изчерпателна информация за всичко, коментира Георгиев.

"Крайно време е политическата омраза, която отново избуя в последно време, да бъде извадена от арсенала на българската политика", пишат в мотивите си от БСП.

"Според ГЕРБ обаче не е политическа омраза, когато се иска да има знания. Българските деца и българската младеж трябва да разберат какво е било, за да няма връщане назад", коментира Георг Георгиев и сравни комунизма с тероризма. Според него такива половинчати инициативи и циничен прочит на историята са неприемливи.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес