Борисов се обърна и към Русия за свързаността на Западните Балкани

2002
Борисов се обърна и към Русия за свързаността на Западните Балкани
Снимка: БГНЕС

Министърът-председателят Бойко Борисов и руският външен министър Сергей Лавров проводоха телефонен разговор днес, съобщи правителствената пресслужба.

Повод за разговора е предстоящият национален празник на България утре и 140-тата годишнина от Освобождението на страната от османско иго. Лавров е поздравил българския министър-председател и е подчертал, че културните ценности, обединяващи България и Русия, са основа за задълбочаване на двустранните отношения в редица сфери.

Зоран Заев очаква спорът за името на Македония да се реши през юни в България

Тук съм в София да споделя голямото приятелство с България след подписването на Договора за приятелство. Република Македония доказва се...

Двамата са обсъдили и приоритетната тема за българското председателство на Съвета на ЕС - развитието на страните от Западните Балкани.

Борисов е посочил, че държавите от региона трябва да бъдат подпомогнати активно и че България полага усилия за изграждането на по-добро инфраструктурно свързване на страните от този регион с държавите от ЕС. Затова България търси подкрепата не само на държавите - членки на ЕС, но и на други партньори като Русия, отбеляза още българският министър-председател, цитиран от пресцентъра. Вчера на международен форум Борисов беше казал, че "това, което правим под егидата на Европейския съюз на Западните Балкани, не е насочено нито срещу Русия, нито срещу Турция, нито срещу който и да е от съседите ни".

Премиерът Бойко Борисов благодари на Лавров за участието му в днешното откриване на изложба, посветена на 140-тата годишнина от Освобождението в сградата на руското дипломатическо ведомство в Москва. Изложбата представя архивни документи, сред които копие на Сан-Стефанския мирен договор и ратификационни османски документи от 4 март 1878 г., подготвени от МВнР на Русия и от "Неизвестни фотографии от Руско-турската война 1877-1878 г.", предоставени от посолството и Българския културен институт в Москва.

Руският външен министър е заявил, че общото културно и духовно наследство е основа за постъпателното развитие на двустранното сътрудничество във всички области – политика, икономика, култура, туризъм.

Юнкер в България: Можете да сте горди с начина, по който се води председателство

България е държава, която много обичам. Радвам се, че съм тук в София, един приветлив град, точно както е известна страната ви и премие...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика