Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Борисов и Пеевски забъркаха кашата", има два изхода: Говори Тошко Йорданов

20 август 2024, 13:40 часа • 1745 прочитания

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов смята, че думите на Бойко Борисов за правителство с Димитър Главчев и без Калин Стоянов му се струват "смешни".

По-рано днес, 20 август, лидерът на ГЕРБ поиска оставката на Калин Стоянов като вътрешен министър, ден след като президентът Румен Радев не подписа указа за назначаване на служебен кабинет с неговото име вътре. Борисов обаче се обяви и против участие на ГЕРБ в попълването на т.нар. "домова книга" с потенциални служебни премиери: Борисов иска оставката на Калин Стоянов и оттеглянето на кандидат-премиера (ВИДЕО).

"Ситуацията я забъркаха Борисов и Пеевски. Това ли им е изходът? Забъркаха ситуация, в която има партийно правителство и искат да си оставят същото правителство. ГЕРБ не трябва да се обаждат - нито те, нито ПП-ДБ, нито ДПС с Делян Пеевски. Трябва да мълчат и да се извинят", каза Йорданов след провеждане на председателски съвет в парламента. Той добави, че сега всички останали трябва да намерят вариант за измъкване от "кашата", предаде думите му БГНЕС.

Още: "Радев взе правилно решение": Цветан Цветанов с детайли защо Калин Стоянов е толкова важен (ВИДЕО)

Изходът от кризата според ИТН

По думите му - главният вариант, който решава проблема, е махане на поправката в Конституцията за служебните кабинети. "Това е, което трябва да се направи. Конституционният съд не я остави. Конституционният съд не взе решение, защото Белазелков и Десислава Атанасова, които са политическите квоти на същите тези, които забъркаха кашата, блокираха разглеждането изобщо на този въпрос", твърди той: Конституционният съд реши: Съдебната реформа е противоконституционна.

Снимка: БГНЕС

Според Йорданов това, което трябва да се направи, е много бързо да бъдат избрани двама нови заместници на председателя на Сметната палата, омбудсман, заместник-омбудсман и един подуправител на БНБ.

Още: Асен Василев каза как да се излезе от кризата със служебното правителство

Странният председателски съвет

След председателския съвет Йорданов излезе пред журналистите и го определи като "много странен".

""Възраждане" не дойдоха. ПП-ДБ дойдоха, видяха Делян Пеевски и излязоха. БСП заявиха, че според тях този парламент е изчерпан и не трябва да се предприемат никакви смени. ГЕРБ ги знаете какво казаха – нищо по-различно. ДПС искат избори", посочи той.

Още: Калин Стоянов за служебен премиер - или да бъде вписан в Конституцията, или да бъде избран за омбудсман

"Да си бяха направили Конституцията умно", заяви още председателят на ПГ на ИТН, визирайки промените, приети с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ в миналия парламент. "Няма проблем да изберем и нов управител на Сметната палата", уточни той.

Йорданов открои като нещо интересно на председателския съвет скандал между Кирил Петков и Делян Пеевски. "Пеевски попита в прав текст ще отрече ли Кирил Петков, че е стоял на задната седалка заедно с бившия шеф на ДАНС Петър Петров, а на предната седалка е бил Калин Стоянов, и са уговаряли Калин Стоянов да е шеф на МВР тогава. И той не отрече. Идете при Кирил Петков и го питайте сега за кого плаче, при положение че той е избирал Калин Стоянов", заяви Тошко Йорданов.

Още: Пеевски: Ако Калин Стоянов бъде уволнен, ще го поканя за водач на листа в моя партия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес