Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов готви "излаз на всички партии" до властта: "Не ме интересува кой ръководи МВР" (ВИДЕО)

23 август 2024, 13:07 часа • 4767 прочитания

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посочи три теми, по които ще търси "споделена отговорност" с политическите сили след провеждането на поредните предсрочни парламентарни избори.

Още: Грънчарова е сложила Калин Стоянов в списъка с министри, след като Пеевски я е заплашил с компромат за съпруга й? (СНИМКИ)

Безводие, водоснабдителни системи, пътят Русе-Бяла

"Първо – безводието, какво може да се случи със системата „Дунав“ (136 км) – Разград-Търговище-Шумен-Нови Пазар? Какво може да се случи с водоснабдяването по свищовските села, Ловеч-Плевен, Севлиево-Габрово, Рудозем?

Второ, ако тези над половин милиард лева за водоснабдителни системи, които оставих - ако не се задейства мигновено планът, хората догодина ще спрат посевите. Това е лошо за животновъдството, за всички.

Трето, пътя Русе – Бяла - ще мина да видя за 4 години напредъка. Страшен напредък, 7 км.

Който колега от политическите партии иска - само тук са три точки за споделена отговорност", заяви бившият премиер по време на включване на живо във Facebook.

Той смята, че това са темите, които вълнуват обществото, а не кой е служебен премиер или служебен министър. "Иначе дали е Горица, дали е Кики, Ники, Гълъб – на стената на Министерски съвет сигурно места няма повече за портрети на премиери, едно време бяхме няколко. И всичко това блокира администрацията. Убеден съм, че сутрин се събират, пият кафе и чакат да видят дали ще останат. Не че не могат", каза Борисов.

Още: Волята на Пеевски е водеща за Главчев: Политолог за бъдещото служебно правителство

Калин Стоянов и "месомелачката" на кариери

Лидерът на ГЕРБ коментира и вътрешния министър Калин Стоянов, който се превърна в ябълката на раздора в държавата през последните седмици - именно заради присъствието му в проектокабинета "Грънчарова" президентът Румен Радев отказа да подпише указ за служебно правителство. След като Радев посочи Димитър Главчев като "нов стар" служебен премиер, кандидатът обяви, че ще оправдае "очакванията", намеквайки за евентуална смяна на ръководителя на МВР: Радев призова Главчев да обмисли внимателно имената на министрите. Той: Очакванията ви ще бъдат оправдани.

"Ние имаме да се борим с миграционна криза, по Шенген Калин се справяше много добре. Какво му беше да отива пред президентството, не знам. Самият (Кирил) Петков каза как сме го избрали, как той го е интервюирал, поехме ангажимент тогава той да е министър. Аз не знам кой професионалист, който познава системата, за 2-3 месеца ще се съгласи да стане министър. След това отива на боклука, не може да си намери работа – това е месомелачка за хората и техните кариери", смята лидерът на ГЕРБ. "Ние не мислим човешки как се чувстват тези стотици, хиляди ръководители на тези звена на всеки 4-5 месеца", добави той.

Той поздрави Радев и Главчев, че "намериха сили", и се надява в понеделник да има правителство, "защото след това политическата криза ще е още по-тежка. "Аз по никакъв начин не се меся и не искам да се меся в служебно правителство", заяви Борисов.

"Изобщо не ме интересува кой е вътрешен министър. Интересува ме да ми пази границата, да се бори с нелегалната миграция, битовата престъпност, организираната престъпност, наркотрафик и т.н. Ако аз не убедя моите колеги да гласуват за ГЕРБ, как ще ми помогне вътрешният министър?", попита той.

Още: Пеевски командва в ГЕРБ над Борисов: Предполагам, че да - Джейхан Ибрямов

Такса смет - още един голям проблем

Обърна внимание и на друг проблем - "това, което сме сътворили при сглобката за такса смет – има хиляди незаконни сметища. Не бягам от отговорност".

Става въпрос за по-висока такса смет от следващата година, която прогнозират кметове на общини от цяла България. До промяната ще се стигне, ако от 1 януари 2025 г. влезе в сила новият модел за определяне на такса „битови отпадъци“.

"Много трудно бихме накарали общините, хората това да го направят. Но ако не преправим закона бързо, ще видите какво ще се случи от 1 януари", каза Борисов след разговор с кметове.

Още: Бойко Борисов начерта нов проект за околовръстното и го обяви за "приоритет №1 за София" (ВИДЕО)

"Излаз на всички партии" към властта

"С колегите от ГЕРБ ще използвам времето да намеря максимално много точки за управление на страната, за да имат излаз всички партии, ако се реши в един момент да управляваме. Изборът на регулатори сега ще се превърне в заложник на избора на премиер", каза още Борисов - защото ако те предложат за такъв пост, ще е все едно те готвят за премиер, по думите му. "Ние при това положение не може да се разберем за регулаторите. Или ще трябва много тежък компромис", допълни бившият министър-председател.

Борисов коментира "черните списъци" с учители

Борисов коментира и "черните списъци" на "Възраждане" с учители, подкрепили петиция против новия закон за забрана на пропагандата на "нетрадиционна сексуалност" в училище: Прокуратурата проверява черния списък с учители на "Възраждане", надигна се мощна вълна от реакции.

"Това е просто една агитация, пропаганда. По втория член на този закон също имахме много възражения от ГЕРБ. При една споделена отговорност в бъдеще можем да търсим решения, които да дават възможност на хората да се чувстват спокойно. Нито единият списък ще им сработи на "Възраждане", нито другият. Учителите ни са изключително висока класа, да не се подвеждат по такива евтини пропагандни тези. Колко списъци се вадиха в държавата през годините? Всеки, който няма какво да прави, ходи да вади някакви списъци", твърди Борисов.

Още: Мария Пиргова в "Студио Actualno": Борисов удари едно рамо в посока против Пеевски (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес