Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бориславова: ПП-ДБ подкрепя ветото на президента за адвокатския закон

24 септември 2024, 12:35 часа • 331 прочитания

От "Продължаваме промяната - Демократична България" ще подкрепят ветото на президента върху измененията в законодателството за адвокатурата.

Това стана ясно от думите на Лена Бориславова. Пред журналисти тя посочи, че въпросът може да се реши в рамките на една седмица.

"В 95% от Закона за адвокатурата – така, както е приет, решава много съществен проблем – както на адвокатската гилдия, така и на гражданите, които ползват адвокатски услуги. Но има едни 5% в частта за особения представител, които наистина не отговарят на европейските норми, на европейското законодателство и не дават справедливост на гражданите при това определяне на техния особен представител и негово възнаграждение. Заради тези 5%, които не позволяват да има свободна конкуренция, ние ще подкрепим ветото на президента", заяви днес Бориславова.

Още: Депутатите се събират да борят ветото на Радев за разноските за адвокат

Тя апелира адвокатската гилдия и обществото да окажат натиск върху останалите политически сили.

"Да се съберем във ваканцията – за една седмица, и да се реши проблема. Имаме правно-техническата възможност да оправим онези 5% за особените представители, имаме времето, нищо, че е кампания, Народното събрание може да реши този проблем до една седмица", посочи депутатът от ПП-ДБ и добави:

"Моят призив е да се събере извънредно парламентът, за да може да поправи законът, за да съответства на европейските принципи за справедливост. Крайно време е да спрем да се задоволяваме с половинчати закони".

Припомняме, че в края на миналата седмица държавният глава Румен Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание промени в Гражданския процесуален кодекс, направени чрез Преходните и заключителни разпоредби в Закона за изменения и допълнение на Закона за адвокатурата.

Още: Адвокатите скочиха на Румен Радев: Не приемаме ветото му, готови сме за стачки

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес