Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бивш министър на отбраната за кризата в Украйна: Седим си и се надяваме на чудо

14 февруари 2022, 07:50 часа • 5650 прочитания

Българското правителство заложи на вариант „дипломатическо ниво”. Очевидно е, че дипломацията не дава никакъв резултат. Двустранните срещи досега не дават резултат, опитът въпросът да бъде повдигнат в ООН беше блокиран. Трябва да мислим и за други варианти. Това заяви бившият министър на отбраната Тодор Тагарев, който беше на поста в служебното правителство на Марин Райков през 2013 година.

Преди утрешната среща на Консултативния съвет за национална сигурност Тагарев заяви, че би се радвал да види ясна заявка за засилване на отбраната. Той смята, че „само ние си седим отстрани и се надяваме на някакво чудо”. Тагарев посочи, че в Румъния се говори вече за разполагане на ескадрила изтребители на НАТО, има американска и френска батальонна група.

Самостоятелно не бихме могли да гарантираме своята сигурност срещу Русия, категоричен е бившият министър на отбраната. Мисля, че ще разчитаме повече на самолети, идващи от Румъния, а не на наши сили или дори на сили като испанските, добави той пред bTV.

Нашите МиГ-ове с голямо затруднение изпълняват функцията Air Policing в мирно време, а при бойни действия ще са неизползваеми, смята Тагарев. Той се учуди как така още нямаме развитие в инфраструктурата за посрещане на купените от САЩ изтребители F-16, макар че тяхната доставка ще се забави.

"Членството ни в НАТО гарантира нашия суверенитет във въздуха", убеден е обаче Тагарев. Но той предупреди, че хакерски атаки срещу критична инфраструктура има постоянно в цял свят.

Още: НАТО разполага в Румъния първата си бойна групировка, докато авиопревозвачи не смеят да летят над Украйна

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес