Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Атанасова: Не е имало никакви договорки между партиите, следва духът на консенсуса да продължи (ВИДЕО)

21 октомври 2022, 16:25 часа • 1791 прочитания

Не е имало никакви договорки между партиите, следва духът на консенсуса да продължи. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова пред журналисти в парламента.

Тя обясни и защо е свикано заседание на Народното събрание във вторник, като посочи, че е решение на председателя на парламента. "То беше координирано с парламентарните групи. Изгубихме достатъчно дълго време в излишни спорове. За това няма повече време нито законодателният орган, нито българските граждани. По най-бързия начин трябва да започнем своята работа. Има над 25 внесени законопроекти. Преди това трябва да излъчим комисия, която ще работи по правилника. Надявам се, че ще й дадем кратък срок", каза Атанасова. 

Според нея броят на комисиите в парламента, може да бъде същия като в миналия. 

"Следва духът на консенсуса да продължи и да има пропорционално разпределение на комисиите така, че всички парламентарни групи да получат председателско място. Това ще предложим на колегите. Ако те отново смятат, че следва да се поставят някакви линии на разделение и занапред и в парламента, и между диалога на политическите партии - тяхно е решението. Ние искаме да заявим друг тип работа в законодателният орган", каза още Атанасова. 

ОЩЕ: Реакции след избора на Вежди Рашидов за председател на НС

Атанасова каза, че не се оформят управляващи коалиции с избора на председател на парламента, нито са поемани ангажименти и обещания между партиите. Тя подчерта, че това гласуване е било единственият възможен изход. 

"Изборът на председател и вие сами бяхте свидетели, че стана след много компромиси, с много взаимни отстъпки. Редица гласувания, прегласувания, прекъсвания, събирания на председателския съвет. Този компромис, ако мога так ада го нарека, се наложи, защото си даваме сметка, че трябва да има една единствена коалиция и това е коалицията на разума", каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС. Тя благодари на тези групи, които са се отнесли отговорно към задачата си. 

"Благодаря и на г-н Рашидов, който си давам сметка, че в началото ще изпитва известни трудности, но заместник-председателите, някои със сериозен административен опит, ще му помагат", добави тя. 

Според нея партиите в парламента взаимно ще се контролират и никой няма да може да внася лобистки поправки и правно неиздържани текстове. 

Десислава Атанасова отговори и на въпрос как си обяснява поведението на "Продължааме промяната": 

"Вече се уморих да си търся обяснение на тяхното поведение. Многократно говорихме през тези три дни. Мисля, че това беше част от възможности за процедурно бавене на избора, защото само 10 минути преди това тяхно предложение, ние бяхме уточнили всичко", добави още тя. 

Председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС коментира и темата за Изборния кодекс, като стана ясно, че групата има вече готов законопроект. "Имаме актуален отчет за преминали избори. Доклади на ЦИК и най-главното, че имаме ниска избирателна активност. Ние твърдим, че част от причините за тази ниска избирателна активност, е невъзможността за избор за начина, по който ще се гласува", каза още Атанасова. 

"Изборният кодекс е тема и правна уредба, която касае провеждане на бъдещи избори. Ние все още не знаем кога ще бъдат проведени те, може да има успешни мандати", добави още тя. 

Атанасова отговори на въпрос кое трябва да се случи първо промени в Изборния кодекс или да се реши за военна помощ за Украйна. Тя  обърна внимание, че вече проекта на решение за военна помощ и промените в Изборния кодекс вече са внесени. "Естествено е, че в момента, в който заработят комисиите, двете теми, ще се движат вероятно по различен ред, защото едното е проект на решение", каза тя и напомни, че ГЕРБ са показали, че военната помощ за Украйна е приоритет за партията им и те са го показвали в предходния парламент. 

ОЩЕ: Военна помощ за Украйна: България даде на Киев, каквото поиска

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес