Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Атанасов смени плочата: Вече може да бъдат искани оставките на Лазаров и Писанчев

12 февруари 2015, 13:37 часа • 14669 прочитания

Министерският съвет (МС) има пълното основание във всеки един момент да поиска освобождаването на главния секретар на МВР, председателите на ДАНС и ДАТО. Това каза на брифинг в парламента председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред ген. Атанас Атанасов след приемането на новия Закон за МВР, предаде Агенция "Фокус".

"Бяха въведени и за трите длъжности основания за предсрочно освобождаване при тежко нарушение на служебните задължения, системно неизпълнение на служебните задължения или при действия, оронващи престижа на съответната институция. МС на базата на цялата информацията, която съществува досега за работата на тези три институции, има пълното основание във всеки един момент да поиска освобождаването им", обясни ген. Атанасов. Той посочи, че темата за КТБ някак си е отишла настрани, а всички сме платили 4 млрд. лева.

"Това основание за освобождаване не съществуваше в досега действащите закони и това не беше случайно. Въвеждането на това основание дава възможност на МС незабавно да ги предложи за освобождаване на президента за грубо нарушение, системно неизпълнение или оронване престижа на институцията", каза още ген. Атанас Атанасов.

Припомняме, че именно Атанасов беше човекът, който защити решението на Бойко Борисов да остави Светлозар Лазаров на поста главен секретар на МВР с аргумента, че ако Борисов реши официално да поиска оставката на Лазаров, последният може да откаже и тогава няма законов механизъм с който премиерът да го принуди.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес