Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Асен Василев загуби делото за клевета срещу Делян Добрев за 250 000 лв.

06 юни 2024, 13:48 часа
Реклама

Бившият финансов министър от "Продължаваме промяната - Демократична България" Асен Василев загуби делото, което водеше срещу депутата от ГЕРБ Делян Добрев за 250 000 лв. Решението от вчера е на съдия Цветелина Георгиева от Софийския градски съд и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд. 

Като мотив за делото Василев цитира телевизионни участия на Добрев, в които той споменава бившия финансов министър и коментира теми и действия, които го засягат пряко. Темите, които са засегнати, са свързани с "Лукойл", "Джемкорп", изтеглени дългове в полза на държавата, "левчето за литър гориво", дерогацията, "Литаско" и др.

На 31 декември 2022 г. например Добрев пише дълъг пост, в който освен всичко казва и: "Сумарната щета за краткото управление на измамниците с бели якички е в размер на десетки милиарди лева. Тези колосални средства за нашата бедна страна изтекоха към режима на Путин и вероятно Кирил и Асен чрез сметки в Швейцария, Холандия, офшорки и т.н. Такъв теч на национален капитал няма дори по време на създаването на външнотърговските фирми в последните години на комунизма. Казано просто, тогава ограбиха България, сега я ограбиха двойно и тройно". По-рано, през ноември, Добрев пише: "ЕК намали прогнозата за 2023 от 2,3% на 1,1%. Асен Василев продължава да се тръшка. Някой да му сложи усмирителната риза преди да е станало прекалено късно!" Още: "Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

"Днес в парламента попитах депутатите колко от тях мислят, че Асен Василев не е вземал тлъсти комисионни от газа и горивата? 1 вдигна ръка. Тоест 239 смятат, че е вземал!", гласи пост на Добрев от 5 януари м.г.

Според Василев с това умишлено и упорито разпространяване на клевети се уронва доброто му име в личен, социален и професионален аспект. В иска си той отбелязва още, че е изпитал непреодолимо възмущение от тези клевети. Освен това понесъл и физически болки и страдания - силно сърцебиене, повишаване на кръвното налягане, силно главоболие и безсъние. Още: Незаконен строеж и майката на Делян Добрев: Къде са общината, прокуратурата и съдът?

Мотивите на съда

"Съдът взема предвид, че всички изказвания на Добрев са отправени към действия на Василев в качеството му на министър и вицепремиер в кабинета на Кирил Петков по време, в което двете политически партии, чиито членове са двамата, са били в отношения управляващи – опозиция. Тези отношения, сами по себе си предполагат конфронтации за позиции и изострен тон. Последният, съдът намира за обоснован и предвид множеството установени констатации за непрозрачни, необичайни и необясними действия от страна правителството, чийто представители са отказали да бъдат изслушани, включително и ищеца, макар изрично поканени", се казва в съдебното решение.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес