Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Асен Личев: На прага сме на по-жестоки санкции за мръсния въздух

11 ноември 2021, 08:38 часа • 3457 прочитания

Служебният министър на околната среда и водите Асен Личев очаква по-жестоки санкции за мръсния въздух. На прага сме на нови санкции за мръсния въздух, които ще бъдат много по-жестоки, предупреди той в ефира на БНТ. 

По думите на Личев е много лесно, когато е имало управляващи, които са били подлизурковци само и само да си запазят управляващите позиции и постове, но не са могли да отстояват интересите на национално ниво, Не трябва да се обвиняват за всичко общините, призова той. 

Асен Личев отбеляза, че само за една седмица служебното правителство е успяло да съгласува в Европейската комисия помощ за енергийните фирми. В Националния план за възстановяване и развитие Европейската комисия постави два непреодолими въпроса – кога ще се спре производството на ТЕЦ с въглища и реформата в правосъдната система. Асен Личев се надява до 2038 г. да бъдат направени необходимите стъпки в тази посока. 

Асен Личев увери, че е спрян незаконният внос на отпадъци и по никакъв начин не може да бъде внасян боклукът на италианската мафия у нас. Останалите тонове боклуци, които са останали у нас ще бъдат разкарани – или да бъдат изнесени, или да бъде депониран някъде на друго място извън територията на страна, каза министърът. 

След ситуацията с кораба "Вера Су" и колко е чисто морето край „Яйлата“, Асен Личев все още недоумява как един кораб от 10 тона успя да блъсне в отвесен български бряг. Последващите операции по спасяването на кораба бяха по-щадящи и благодарение на това, че морската вода е по-тежка отколкото водния разтвор на карбамида много бавно са изтичали амониевите съединения в морската вода. Асен Личев е възложил на Морска администрация да изготви екологична оценка за риска, който е създал товара на кораба върху водната екосистема и водната територия. 

В заключение Асен Личев е направил всички възможни средства като служебен министър на околната среда и водите, за да не се строи на „Каваците“ и по защитените територии на Черноморието.

Още: Асен Личев: Вносът на канцерогенни и опасни отпадъци у нас е спрян откакто съм министър

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес