Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Антон Славчев: Към момента Антикорупционната комисия няма производство във връзка с "Магнитски"

12 септември 2024, 22:52 часа • 1199 прочитания

Изпълняващият функциите председател на Антикорупционната комисия Антон Славчев представи в парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията Доклад за дейността на комисията, съобщи БГНЕС.

Лена Бориславова от ПП-ДБ коментира, че в доклада липсва аналитична част, която да даде достъпно съдържание как се справя комисията. "По отношение на данни, които са наложени по глобалния закон "Магнитски", като например г-н Горанов, предприемала ли е някога комисията някакви действия, също и за лицето Делян Славчев Пеевски", попита тя.

Славчев заяви, че през 2021 г. е пуснато прессъобщение от американското посолство във връзка с лица по закона "Магнитски". По думите му под указанията на прокуратурата е изпълнено всичко. По отношение на Горанов е било образувано производство с оглед на използвано от него имущество. "Комисията е извършила всички действия по закон и всичко е предоставено на органите на прокуратурата, които са компетентният орган", каза още той.

Още: "Не е въпросът да си говорим мило": Кирил Петков иска ГЕРБ да подкрепи смяната на шефа на КПКОНПИ (ВИДЕО)

Бориславова поиска да знае има ли някакви висящи производства. "Г-жо Бориславова, не мисля, че към момента ние имаме производство, което е във връзка с "Магнитски", поясни шефът на Антикорупционната комисия.

Хамид Хамид от ДПС се обърна към шефа на Антикорупционната комисия с думите, че народните представители и обществото искат да знаят каква работа върши комисията и препоръча на Славчев да вземе разрешение от главния прокурор, за да изнесе публично исканата от депутатите информация. Хамид отбеляза, че не е доволен от отговора на Славчев във връзка с Румен Гайтански – Вълка и кредита от ББР и го попита защо КПК не предприема действия спрямо всички лица, които са замесени.

„Тандемът Радев – Доган ли ви плаши? Цяла България разбра, че 30 милиона от парите на българските данъкоплатци са отишли при него. Дори и да ви плашат Радев и Доган няма как да не предприемате тези действия. Как акад. Денков е станал академик? Кирил Петков като министър-председател използвал правителствения самолет, за да пътува и хапва рибка с Лена Бориславова в Солун“, попита той и поиска да знае какво стана със случая „Чаталджа“, с градинаря на Бойко Рашков, с Божидар Божанов и подчерта: „Дали случайно тези производства не са прекратени и дали комисията не ги препира? И дали случайно на тези хора не им трябва прокурор в СГП, където спечелихте конкурс?“

Още: "Антон Славчев е кадър на Пеевски": ПП-ДБ събраха подписи за свалянето на шефа на КПКОНПИ (ВИДЕО)

Славчев отбеляза: „Няма да отрека, че имахме производство за конфликт на интереси по отношение на Николай Денков. Конфликт по отношение на г-н Денков не е установен.“

„Във връзка с полет, осъществен от министър-председател и лице, което е началник на кабинета, също няма конфликт на интереси, тъй като две предпоставки са налице, трета не е установена“, уточни той. Във връзка със случая „Чаталджа“, шефът на КПК обясни, че проверката е възложена от органите на прокуратурата и комисията е изпълнила всички указания.

По отношение на Агенция „Митници“ Славчев заяви, че вървят разследвания и работят активно там. „В никакъв случай ние не покриваме никой“, категоричен бе той.

„Кирил Петков и Божидар Божанов заплашват Йоловски. Ако това нещо е покрито и изпрано от комисията, не знам какво да си мисля. Пак казвам – от Радев и Доган ли ви е страх, те ли искат да ви сменят. Няма да гласуват в пленарна зала по тези проекти, ако не искате да кажете за какво става въпрос“, категоричен бе и Хамид Хамид.

Още: Пълен отличник: Шефът на КПКОНПИ става прокурор в Софийска градска прокуратура

„В никакъв случай не ме е страх от тези политици. Нищо не сме сложили на трупчета, уверявам ви. Работи се по всички наказателни производства, възложени на комисията. В никакъв случай не приемам, че съм в договорка с Божанов или с Петков. Нещата трябва да бъдат работени обективно. Заставам смело зад действията си“, каза още Славчев.

Като трета точка комисията трябваше да разгледа Проект на Решение за освобождаване на Антон Славчев като нейн член и председател, внесен от Николай Денков и група народни представители на 9 август.

Тервел Георгиев от ГЕРБ-СДС направи предложение за отлагане на точка трета от дневния ред за друго заседание на комисията, тъй като се налага изискване на допълнителна информация по редица въпроси. „Хубаво е да знаем дали комисията разследва хора, които се намират тук в тази зала. Това би изяснило и какви са реалните мотиви за искане на вашето отстраняване“, аргументира се той.

Лена Бориславова направи обратна процедура и посочи, че искането за отстраняването на Славчев е направено отдавна. „Три часа не стояхме само да гледаме тавана, а чухме информация, която според мен е абсолютно достатъчна, за да направим вътрешно убеждение как да гласуваме. Ясно е кои лица са обект на разследване от комисията“, допълни тя. 

Предложението на Тервел Георгиев бе прието с 9 гласа „за“, един „против“ и четирима „въздържали се“.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес