Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Андрей Райчев за ПП-ДБ: Властта им е дадена наужким, Борисов може във всеки момент да каже "стоп"

18 юли 2023, 19:40 часа • 4614 прочитания

"Те знаят, че властта им е дадена наужким. Тя е уж власт. Те управляват, но във всеки момент Бойко Борисов може да каже "стоп" и край – утре, след един час, след две минути. Не е истинска властта и те се дразнят от това". Така социологът Андрей Райчев коментира пред БТВ ситуацията на коалиция ПП-ДБ в управлението.

"Властта е по формулата, че двама противници, даже трима, се съюзиха. Това е фактическа коалиция между ПП и ДБ от една страна и ГЕРБ и ДПС от друга. Кой е опозицията – беше Иван Гешев, бързо го махнаха, и Радев просто е набутан в тази работа. Изобщо не мисля, че той готви своето слизане и оглавяване на партия", коментира социологът.

Андрей Райчев: Борисов се развежда с Гешев и се жени по принуда за ПП

"Президентът по-скоро отговаря, отколкото воюва с някого. Във властта наблюдаваме, че трима противници се съюзиха. Така функционира все по-добре кабинетът. Кой е опозицията? Кой е лошият? Костадинов е много малък. Президентът играе Черният Петър. Радев е набутан в ролята на опозиция, заради съюзяването на противниците в лицето на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ", заяви Андрей Райчев в предаването "Лице в лице".

"Когато се карат Румен Радев и Кирил Петков това е спор между един милион срещу половин милион души. 60% мислят това, което казва Радев - 20% мислят това, което правителството говори. Разцеплението е в българския народ. Има едно дълбочинно разцепление в България, което се засилва", посочи той.

Социолог: Борисов матира ПП и ДБ

Райчев коментира и войната в Украйна. По думите му се върви към мир. "Байдън каза „Путин вече загуби войната". Това е учтиво казано, не му е удобно да го каже в пряка форма – "Аз спечелих всичко каквото можех да спечеля от тази война". Европа е разделена от Русия с огромна икономическа, идеологическа и политическа стена. САЩ построиха сериозна бариера, ликвидираха страните мостове – Финландия и Швеция. Русия е отслабена и най-важното – построен е отбранителен фронт. САЩ постигнаха целта си и не искат да продължат нататък", каза още Андрей Райчев. По думите му обаче в цялата ситуация Украйна "си плаща сметката".

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес