Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Алфа Рисърч: ГЕРБ остават фаворити, ПП-ДБ се очертават втори, но мястото им не е гарантирано

06 юни 2024, 08:33 часа •
Реклама

ГЕРБ-СДС - 25.1%, ПП-ДБ - 15.4%, "Възраждане" - 15.2%, ДПС - 14.8%, БСП - 8.1%, а ИТН 6.2%. Това показва проучване на Алфа Рисърч за предсрочните парламентарни избори. 

Проучването бе представено в ефира на сутрешния блок на бТВ. То е проведено в периода от 1 - 4 юни сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна, реализирано със средства на Алфа Рисърч. Инфорацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю чрез таблети по домовете на анкетираните. 

Резултатът от проучването коментира в сутрешния блок на теливизията социологът Геновева Петрова. Тя добави, че на този етап между ПП-ДБ, "Възраждане" и ДПС е възможно да настъпи разместване в изборния ден предвид и онези, нерешили избиратели.

По думите й ПП-ДБ имат ерозия в сравнение с началото на кампанията.  Тя обясни, че "Възраждане" е една от формациите, която мобилизира известна подкрепа в хода на кампанията, а ДПС са постигнали обичайната за изборно време мобилизация и от тук нататък в резултат от активността, относителната тежест на движението би могла да се повиши.

"БСП е другата партия, която ще намери място в парламента. Тя също търпи известна ерозия. ИТН е една от партиите, които също успяват да мобилизират подкрепа врамките на кампанията", добави още Петрова. 

Тя обърна внимание, че част от гласуването в София може да повлияе на резултатите на национално ниво, тъй като в столицата избирателите може да се насочат към по-малки алтернативни партии. ОЩЕ: "Алфа Рисърч": ГЕРБ са фаворити, а ПП-ДБ донори на изборите 2 в 1

Избирателната активност

"Донякъде неочаквано, събирането на двата вота, предполага да имаме най-високата до момента активност на европейски избори", каза Геновева Петрова. 

Тя коментира и степента, в която избирателите вече са избрали за кого да гласуват. "Големите партии основно бяха съсредоточени върху собствените си избиратели и виждаме, че най-голяма част от хората, които ще отидат в неделя до урните, са направили своя избор още преди кампанията, тъй като ще гласуват за партията, за която традиционно гласуват", добави социологът. ОЩЕ: Ниската избирателна активност ще доведе до сериозни размествания: Геновева Петрова от “Алфа Рисърч“ (ВИДЕО)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес