Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Ако Борисов и Пеевски се коалират, ГЕРБ отива в небитието": Говори Мехмед Дикме

23 юни 2024, 18:04 часа
Реклама

Бившият член на ДПС и някогашен депутат, министър на земеделието и кмет на Ардино - Мехмед Дикме - атакува ГЕРБ и Движението за права и свободи, както и лидерите им.

Реклама

Според него, ако партиите на Бойко Борисов и Делян Пеевски съставят заедно правителство, "ще стане коалиция, която народът ще излезе и ще изгони с тояги и камъни".

Още: Екзотична идея - Борисов и Пеевски подават оставки, за да има кабинет: Говори Наталия Киселова (ВИДЕО)

"Дали един човек не продаде интересите на хората"?

"ДПС винаги е подкрепяло ГЕРБ. Те участваха непряко в предишното правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ. ДПС има изключително голяма необходимост от легитимация на своето пряко участие във властта. Ако сега не влезе със свои министри, зам.-министри, шефове на агенции, народни представители, то тогава тези, които гласуваха в Турция, ще питат: "За какво подкрепяхме, за да могат само трима-четирима души от върхушката да участват със своите фирми и да печелят обществени поръчки ли?"", попита Дикме в интервю за bTV на 23 юни.

В същото време бившият член на движението каза, че когато гледа първия ред на ДПС в Народното събрание, му става "много тъжно и жално". "Зададох си въпроса за какво се борихме", добави Дикме, който е градил структурите на партията. "Дали един човек не продаде интересите на хората? Мисля, че за всички е ясно за кого става въпрос - този, който казва кой да е председател и т.н.".

Още: "Възраждане" се замечта за кабинет "всички без ГЕРБ и ДПС", ИТН има резерви

Дикме: При нови избори ГЕРБ и ДПС ще пострадат

Според него ниската активност е "акт на избирателя срещу политиците".

"Защо отиваме на избори, като 90-95% от листите са същите? Политическите лидери не сменят хората, които ни представляват. ГЕРБ да не се радват толкова много, че са първи. Най-будните българи са младите в чужбина, които са рискували всичко, които работят. Вижте колко има ГЕРБ в чужбина", цитира той ниския резултат на партията на Борисов зад граница, като дори "Величие" я изпреварва.

Още: Опитва ли се Борисов да се отърве от прегръдката на Пеевски чрез президента, за да спаси кожата?

Снимка: Мехмед Дикме, БГНЕС

"В момента в най-лоша ситуация са ГЕРБ и ДПС. Ако отидем на нови избори през есента, ГЕРБ и ДПС няма да вдигнат своята подкрепа, но със сигурност промените, които текат в ПП и ДБ, в БСП - със смяната на Нинова, и в дясното ще има консолидация, и в лявото. При следващи избори картината ще бъде коренно различна. Никой да не се плаши нито от „Величие“, нито от „Възраждане“. Една част от обществото мисли като тях и ние трябва да ги приемем", смята Мехмед Дикме.

Още: Евгений Кънев: Няма ли хора с достойнство, които да откажат да служат на Пеевски?

Той поздрави Слави Трифонов и ИТН за резултата на 9 юни, но от президента Румен Радев зависи дали ще им даде папката с третия мандат, за да опитат да реализират идеята си за експертен кабинет. "Аз дълбоко се съмнявам, че президентът ще им връчи мандата. Преди два избора ДБ също казаха, че имат възможност да съставят кабинет, но президентът го връчи на БСП. По същата логика - утре могат да излязат всякакви партии и да кажат, че могат да направят правителство", коментира бившият депутат и министър.

"Всеки, който беше с ГЕРБ, отиде в небитието. Всеки, който беше с ДПС - също"

Ако не стане с първия мандат, "няма да стане изобщо", смята той, защото това би било „пагубно и самоубийствено за ГЕРБ“.

"Всяка политическа формация, която беше съюзник на ГЕРБ, отиде в небитието. Същото важи за формациите, които бяха в коалиция с ДПС. Много интересно е кой ще иде в небитието, ако двете партии се коалират – отговорът ми е, че по-скоро ГЕРБ ще отиде в небитието", коментира Дикме.

Още: Готви се "кабинет на персоналната безотговорност": Асен Генов в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

"Тези 300 хиляди гласа ПП-ДБ не ги е загубила – хората казаха: Няма да ви подкрепим, защото вие ни предадохте, направихте коалиция с ГЕРБ. Но няма да гласуваме за никого"" - така бившият министър оцени сериозно намалената подкрепа за коалицията, която е трета сила след вота на 9 юни.

Призив към Пеевски и Доган: "Оттеглете се"

Той прикани и Пеевски, и Ахмед Доган "да дадат крачка назад". "Да се оттеглят в името на това тази общност, която е около 15% от населението, да получи своята реализация. Защото те заслужават", каза Дикме.

"Нека да бъдат откровени всички политически формации, най-вече лидерите – да гледат не само личната и партийната софра, а и софрата на избирателите", посъветва партиите той.

Още: Пеевски призова партиите да не подаряват държавата на Путин (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес