Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

9 септември - черната дата, празнувана от днешните социалисти: Реакциите в мрежите (СНИМКИ)

09 септември 2024, 15:20 часа • 2617 прочитания

Денят на съветската окупация или на освобождението от фашизма - спорният 9 септември разделя българите 80 години след преврата през 1944 г.

В социалните мрежи потребителите коментират и новия сайт на Държавна агенция "Архиви", публикуван вчера - „Съветската окупация в България (1944 – 1947 г.)“. Той е част от дигиталната колекция "Архивите говорят". На сайта може да се намери поименен списък на хората, убити от съветски войници, прегазени или наранени от съветски камион например.

Журналистът и влогър Асен Генов отбелязва именно това събитие, което е тематично именно в контекста на 9 септември:

Историята помни различни прочити на събитията от 9 септември. Организацията "Българска история" припомня:

"На 8 срещу 9 септември 1944 г. организацията на Отечествения фронт (ОФ), в която водеща позиция заема комунистическата партия, поема властта в България чрез държавен преврат. Действията на ОФ са осъществени благодарение на съветските войски. Още на 5 септември СССР обявява война на България, но Червената армия изчаква да се извърши подготовката за преврата с цел отклоняване на евентуални обвинения от западните съюзници, че Москва е наложила правителството. Така съветското настъпление започва на 8 септември, а щом ОФ застава начело, настоява за примирие. Превратът в столицата е извършен с подкрепата на онези военни, които новото управление успява да привлече на своя страна. Непосредствено след 9 септември се дава начало на арести, репресии и убийства на хора, свързани със старата власт. Сред тях има такива, които нямат директна връзка с предишния режим."

Още: Три пъти повече българи искат либерална демокрация като в Западна Европа, едва 10% тъгуват по комунизма (СНИМКИ)

По този повод водещият Николаос Цитиридис пише:

Пиар експертът Любомир Аламанов също зае остра позиция срещу комунистическите репресии, които се легитимират и не се отричат от сегашните представители на лявата партия у нас.

Още: "Белене" - лагерът на смъртта, от който възкръсва надеждата (ВИДЕО)

Депутатът Явор Божанков обърна внимание на това как темата се обговаря с младите хора:

Снимката от заглавната корица на статията е от колекция на РВИО, представена на изложба в столицата през 2019 г.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес