Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засилва се интересът на чуждестранните студенти към Аграрния университет в Пловдив

20 август 2016, 14:45 часа • 3313 прочитания

Засилва се интересът на чуждестранните студенти към Аграрния университет в Пловдив. Това става ясно от изказване на доц. д-р Боряна Иванова, заместник-ректор по учебната дейност във ВУЗ-а, за Агрозона.

Учебното заведение ежегодно приема студенти от страни-членки на Европейския съюз, както и от държави извън общността. Редовно в университета постъпват студенти от Турция, Македония, а също и Беларус и Украйна. Засилен интерес проявяват към специалностите Тропично и субтропично земеделие, лозаро-градинарство, Растителна защита и Полевъдство гръцките студенти. От тази година прага на ВУЗ-а ще прекрачат и студенти от Молдова и Южноафриканската република.

Поради засиленото търсене университетът ще стартира обучение на английски език в някои специалности.

Магистърските курсове са предпочитани от много студенти от Казахстан. Разнообразието от чужденци при докторантите също е голямо.

Голяма част от българските студенти на Аграрния университет в Пловдив остават в сферата на селското стопанство. Всеки трети от тях е от семейство на потомствени земеделци и с осъзнати нужди от образование и ясни перспективи за професионална реализация в сферата.

Много от възпитаниците на ВУЗ-а се включват по програмите за подкрепа на млади земеделски стопани, започват бизнес и остават в сектора. Значителна част се реализират в едрите фирми от сектора, посочва доц. Иванова и допълва.

 

Севим Рашидова
Севим Рашидова Отговорен редактор
Новините днес