Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Все по-вероятно е с фалшиви документи да е станало бутането на тютюневия склад в Пловдив

08 март 2016, 08:35 часа • 2014 прочитания

Има ли фалшификация на документи, която е позволило скандалното събаряне на емблематичната сграда на „Ориент Табако” в Пловдив? Отговорът изглежда е „да”.

Според главния архитект на Пловдивска община Румен Русев собствениците на сградата са приложили официално удостоверение, което не се признава от Министерството на културата за редовно относно това паметник на културата ли е сградата на „Ориент Табако”. От думите на Русев излезе, че Пловдивска община е взела „на вяра” удостоверението на собствениците. Те затова са удостоверения, за да им се доверим, обясни Русев пред Нова телевизия.

От Министерството на културата отговориха, че Подробният устройствен план на Пловдивска община се променя само след консултация с тях. Това не е правено в случая със сградата на „Ориент Табако”, категорични бяха от МК. В Община Пловдив би трябвало да знаят, че това е паметник на културата, добавиха от културното министерство.

На въпрос ще бъде ли даден някой на съд и кой ще възстановява срутената сграда, Русев отговори, че ще бъде свикана комисия от кмета на града Иван Тотев, която да решава какво да се прави.

Складът на ул. „Одрин" 8 е построен в началото на миналия век и е собственост на търговската фамилия Чапрашикови. Това е т.нар. Тютюнев град на Пловдив, описан от писателя Димитър Димов в прочутия му роман „Тютюн". Иначе плановете за бъдещето, които доведоха до скандалното събаряне, са за строеж на мултифункционална сграда, в която има жилищна част, търговски площи, 4-звезден хотел и паркинг площи, общо над 20 000 кв. м. Проектът на „Проджект Груп" под името City Tower е трябвало мине в строителна фаза през 2013-та година.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес