Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдът решава до месец съдбата на зоопарка в Пловдив

28 януари 2019, 20:30 часа • 3609 прочитания

Делото, заведено срещу изграждането на пловдивския зоопарк от природозащитници, е обявено за решаване във Върховния административен съд. Това стана ясно, след поредното заседание в понеделник, на което не се явиха жалбоподателите. Така съдбата на спрения строеж ще стане ясна до месец, когато съдът да излезне с окончателно решение по казуса. 

Преди повече от година сдружение "Гражански контрол и защита на животните" заведе дело срещу отказа от страна на община Пловдив за провеждане на оценка за въздействие върху околната среда при промяната на градоустройствения план на парк "Отдих и култура", където се изгражда зоопарка. От общината са категорични, че в случай на благоприятно решение на съда са готови да завършат строежа в най-кратки срокове. Кметът Иван Тотев обяви, че в момента събират документите за издаването на Акт 11, а в зоологическата градина ще бъдат разкрити 26 щатни бройки, като бюджетът ще бъде гласуван на сесията на общинския съвет в сряда. Иван Тотев зарадва всички като съобщи, че ако зоологическата градина отвори врати в рамките на тази година, то входът за нея ще е безплатен. 

Старата зоологическа градина бе окончателно затворена през 2008-ма година. 6 години по-късно бе даден старт на реконструкцията й, като по проект тя трябва да бъде изградена по най-съвременните изисквания. От 9 декара, сегашният терен се простира на 40 декара, в които са изградени 22 естествени хабитата за животните. Те ще живеят в условия, максимално близки до тези в природата, а посетителите ще имат непосредствен контакт с тях. Тук посетителите ще могат да видят най-разнообразни видове животни като фламингота, жерави, азиатски видри, камерунски кози, муфлони, рисове, камили, мечета, скунксови, сурикати и много други. В завършения зоопарк ще има още зони за отдих и почивка, атракциони, детски площадки, търговски обекти и голям паркинг. 

Елин Андреев
Елин Андреев Отговорен редактор
Новините днес