Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След рекордно скъпия PR-договор пловдивска болница тегли кредит от 27 млн. лв.

14 май 2024, 14:08 часа • 1575 прочитания

След рекордно скъпия договор за пиар (от англ. - PR, връзки с обществеността, бел. ред.) от 607 680 лв. с ДДС или 25 320 лв. месечно УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив договори и кредит от 27 млн. лева., въпреки че е на печалба през последните 12 години.

Припомняме, че на 19 март най-голямата държавна болница подписа контракт с фирмата на бившия съветник от БСП в градския парламент Йордан Василев и съпругата му Валентина - „Медия Лайв Груп“ ООД, за услуги по управление на комуникациите и връзки с обществеността чрез публикуване на авторски репортерски статии (приблизително 130 на година) и материали на лечебното заведение (приблизително 170 на година). Още: Нигериец с малария е приет за лечение в Инфекциозна клиника в Пловдив

Ангажиментът за отразяване на болничната дейност включва публикуването им основно в интернет платформи, а също така медиен мониторинг, пресклипинг, управление на кризисни ситуации и др.

Това би означавало средно по един PR-материал на ден за срок от две години. Според договора, ако не бъде възложен нов контракт, действащият ще продължи да се изпълнява още една година. Така цената му ще достигне невижданата досега сума за болничен PR от 911 520 лв. с ДДС общо.

Справка в Търговския регистър от последния доклад за дейност на болницата (2022 г.) сочи, че средната брутна работна заплата там е 2405 лв., като средносписъчният й състав се състои от 2753 души. От тях висш медицински персонал са 692 човека, висш немедицински – 93-ма, полувисш и среден медицински персонал – 847, друг персонал – 1121 човека. Още: Оперираха успешно малтретираното дете от Пловдив, баща му ще се бори за пълни родителски права

Съответно във фирмата, на която ще плащат по 25 320 лв. месечно за ПиАр, работят 4-ма души. Разпределена поравно тази сума между тях, дава финансов резултат средна брутна заплата по 6 330 лв. месечно. Така излиза, че болницата плаща близо три пъти повече за създаване на положителен публичен образ, отколкото за същинска работа в нея.

Според медийни анализи рекордната сума е за осигуряване на медиен комфорт или „медийно здраве“.  

Днес пък е публикуван договорът на лечебното заведение с Обединена българска банка за предоставяне на кредит от 27 млн. лв. Още: Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

От нея 8,6 млн. лв. е планирано да се използват за превръщане на два имота, предназначени за обществено хранене, в лечебно заведение. Предвидена е реконструкция, пристрояване преустройство и промяна на предназначението.  

С 15 660 000 лв. възнамеряват да построят покрит многоетажен паркинг.

Останалата сума от 2,7 млн. лв. ще се използва за изграждане на три фотоволтаични електроцентрали – над хирургичния блок, над хранителния блок и над парово-отоплителната централа.

Срокът за усвояване на кредита е 3 години – до 20-ти април 2026 г. Той е обезпечен с всички настоящи и бъдещи вземания, произтичащи от договора на УМБАЛ „Св. Георги“ с Националната здравно-осигурителна каса за оказване на болнична помощ по клинични пътеки, амбулаторни и клинични процедури.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес