Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С конна езда помагат на деца с увреждания в Пловдив

07 май 2019, 16:17 часа • 4660 прочитания

Зона за хипотерапия, която ще помага на деца и младежи с увреждания, беше открита в Пловдив. Райското кътче за рехабилитация се намира в Комплекса за социални услуги „Свети Георги“ и е изградено със средства, дарени от американската фондация „Едно сърце“.

Хипотерапията е лечение, което чрез конна езда помага на хора с различни увреждания. В Пловдив услугата ще се прилага за първи път. За подобряване на състоянието на децата и младежите ще се грижат два специално обучени коня. Според специалисти, близостта с животните успокоява децата, като това е особено видимо при лица с аутизъм, които имат проблем с комуникацията както с връстниците, така и с възрастните. Изключително полезна е ездата и за децата с двигателни увреждания.

С децата ще работят специалисти-хипотерапевти. Този вид рехабилитация ще може да ползват деца и младежи от всички социални заведения в града. Предвижда се в бъдеще центърът да се разшири. „Планираме в бъдеще да стане зона не само за хипотерапия, а да е зона и за анималотерапия, да има и зайчета, за които децата да се грижат, кученце, котки и фазани и пауни, които да се разхождат в тревната площ“, обяви директорът на Дирекция „Социални услуги“ Веселина Ботева.

Социалната база е изградена с дарения от американската фондация, която е събрала 70 000 долара нейното изграждане. В дарителската акция са се включили и десетки спонсори. От своя страна община Пловдив е предоставила безвъзмездно мястото, за да бъде построена базата.

Елин Андреев
Елин Андреев Отговорен редактор
Новините днес