Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Превишаване на фините прахови частици в Пловдив: Властите дадоха предписания

02 август 2024, 12:35 часа • 907 прочитания

От тази сутрин, 2 август, има превишаване на фини прахови частици в някои райони на Пловдив. "Все пак в последните часове се наблюдава намаление на стойностите", заяви областният управител проф. Христина Янчева.

От Община Пловдив са се свързали с РЗИ, за да направят предписания към жителите на града. Предписанията ще важат и за утре сутрин, тъй като облакът е в посока Пловдив.

Припомняме, че въздухът в Пловдив и околните села е замърсен след пожара в сметището в село Цалапица, който избухна в четвъртък вечерта. Остра миризма на пушек се усеща тази сутрин в целия град, както и в близките села. Стойността на фините прахови частици е 70 при норма 50, стана ясно от думите на заместник-кмета по екология в града Иван Стоянов, цитиран от bTV тази сутрин.

Още: Пловдив е задимен от пушека от горящото сметище в Цалапица

Пожарът е овладян

Пожарът е овладян. Има много техника на място, която работи за запръстяване, и има възможност за потушаване в днешния ден, но в момента огънят още не е потушен. Щабът ще бъде свикан отново, ако се наложат спешни мерки, предаде БНТ.

Предупреждения

"Ние, заедно с РЗИ, РИОСВ и проф. Янчева, непрестанно поддържахме връзка и излязохме с призив към населението за носене на маски, затворени прозорци, бременни жени и хора с респираторни заболявания да не напускат жилищата си", заяви зам.-кметът по екология Иван Стоянов.

На всеки час жителите на Пловдив могат да се информират за качеството на въздуха на сайта на общината.

Още: И сметището край Цалапица в пламъци

"Дори да не е такава висока концентрацията, острата, задушлива миризма създава дискомфорт", отбеляза Стоянов и увери, че днес ще се работи до пълното потушаване на пожара. Той посъветва хората да бъдат внимателни и да следят показателите на въздуха: "И ако усещат задушлива миризма, да спазват мерките на РЗИ".

По отношение на санкцията, която грози собственика на депото, Иван Стоянов заяви, че ще бъдат изгледани видеозаписите от камерите, а след това ще бъде създадена и комисия, която да влезе и да огледа всичко. Ще се види дали има пропуски в работата на оператора, добави той, цитиран от БГНЕС.

"Ако се установят пропуски, санкциите ще бъдат безкомпромисни и предписанията ще изискаме да се изпълняват възможно най-бързо", допълниха от областната управа.

Още: Обявиха бедствено положение в Община Симитли заради пожара в Сенокос

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес