Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пловдив е задимен от пушека от горящото сметище в Цалапица

02 август 2024, 09:40 часа • 783 прочитания

Въздухът в Пловдив и околните села е замърсен след пожара в сметището в село Цалапица, който избухна в четвъртък вечерта. Остра миризма на пушек се усеща тази сутрин в целия град Пловдив, както и в близките села.

Стойността на фините прахови частици е 70 при норма 50, става ясно от думите на заместник-кмета по екология в града Иван Стоянов, цитиран от bTV. Още: На три фронта: Продължава борбата с огнената стихия в Югозападна България

От здравната инспекция в Пловдив препоръчват на хората да държат прозорците си затворени, а хроничноболните, бременните и малките деца да стоят в затворени помещения. Препоръчва се също така излизането навън да е с маски. 

От пожарната в Пловдив заявяват, цитирани от БНТ, че задимяването е причинено от "сутрешната инверсия на въздуха, но с показване на слънцето във височина димът ще изчезне". Още: Огромен пожар край пловдивско село, гори цех за преработка на отпадъци (ВИДЕО и СНИМКИ)

Горят 15-20 декара, като към момента пламъците са ограничени до границите на депото. От четвъртък вечерта пожарникарите гасят пламъците, като основната задача е да не се стига до разширяване на фронта и огънят да излезе извън сметището.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес