Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Площад "Света Петка" - новото райско кътче в центъра на Пловдив (СНИМКИ)

18 октомври 2019, 09:06 часа • 6587 прочитания

Изцяло обновената зона за отдих на площад "Света Петка" беше открита официално днес. Проектът е по оперативна програма "Региони в растеж", който обхваща 9 обекта между булевардите "Княгиня Мария Луиза" и "Марица – Юг".

Пространството срещу храм "Света Петка" е неузнаваемо. Освен детски кът, тук има ново озеленяване, фонтан, пейки и нови алеи. В непосредствена близост е и най-новата велоалея, която е част от градската мрежа и е една от връзките на посоките север-юг, тъй като по предписания на КАТ това не може да се осъществява през Тунела.

В района са засадени над 80 дървета и 5000 храста, изградена е напоителната система и модерно LED-осветление, поставени са нови кошчета, стоянки за велосипеди, антипаркинг колчета. Инвестицията е на обща стойност 1,5 милиона лева.

Програмата "Региони в растеж" включва обновяване на междублокови пространства, улици и тротоари, някои от които повече от 30 години не са били ремонтирани и модернизирани. Участъците, които не попаднаха в обхвата на проекта, ще бъдат облагородени с общински средства.

Елин Андреев
Елин Андреев Отговорен редактор
Новините днес