Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нечовешка жега: Над 43 градуса в градския транспорт в Пловдив

14 юни 2024, 09:23 часа

Пловдивчани се возят при нечовешки условия в градския транспорт. Хората снимат как в някои от автобусите температурите надвишават рекордните 43 градуса. И не, грешката не е в термометрите. 

Реклама

Климатиците не работят, шофьорите карат с отворени врати, но това не е достатъчно, за да се понижат температурите в рейсовете.

ОЩЕ: Нова стрелба по автобус в Пловдив

Проверка на общината сочи, че не става въпрос за единични случаи. Около 40% от автобусите по улиците на Пловдив са с неработещи климатици. За вчерашния ден броят на тези реасове е над 70. Глобата за транспортните фирми е по 300 лева за автобус.

Липса на шофьори

Оказва се, че транспортните фирми, които обслужват пловдивчани, са в криза за служители. От транспортната фирма ще внасят служители от трети страни.

"Подписахме със софийска фирма договор още преди месец за доставянето на 30 шофьора от Индия, които отговарят на изискванията. Шофьорите вече са набрани. Те са с английски език. Чакат да им се оправят документите. Като пристигнат при нас, ще минат курс на обучение и ще бъдат пуснати да работят", обясни Димитър Чолаков в ефира на Нова телевизия.

"От България е по-евтино да се вземат работници, но като няма, взимаме от Индия", поясни той.

Липсата на шофьори обаче не обяснява защо в автобусите е непоносима жега. "На 95% автобусите ни са оборудвани с климатици, но в момента се прави профилактика. А тя може да бъде направена, когато времето е топло", обясни той.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес