Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фабрика за шампиони: Спортното училище в Пловдив отбеляза 70-годишен юбилей (СНИМКИ)

10 октомври 2019, 21:20 часа • 8335 прочитания

Едно от най-титулуваните учебни заведения в България – пловдивското спортно училище „Васил Левски“, отпразнува своя 70-годишен юбилей. Празникът бе уважен от едни от най-големите имена в спорта, които са възпитаници на училището.

„Днес не е празник само за Пловдив и нашето спортно училище. Днес е празник за цяла България, защото нашите имена са записани със златни букви в спортната съкровищница на страната ни. Поклон, гордея се с вас!“. Това заяви пред събралите се председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова. Тя благодари на всички, които са допринесли за развитието на спортното училище – от ръководството до най-ниските звена.

Голямата Стефка Костадинова се обърна и към тримата треньори, които имат огромна заслуга за нейните спортни успехи – Добри Иванов, покойният вече Еньо Петров и Николай Петров. „Благодаря ви, че вече 32 години нашата България и едно момиче от Пловдив стоят горе в Космоса“, заяви развълнувана легендата. Нейното постижение от 209 сантиметра във високия скок и до днес остава ненадминато.

Спортното училище в Пловдив е основано през 1949 година като Техникум за физическа култура и спорт. През 1972 година се обособява като Средно спортно училище, а от 2004 година вече е Спортно училище "Васил Левски“. В богатата си история то има общо 9 златни медала от олимпиади, 49 от световни първенства и 47 от европейски първенства или както отбелязаха по време на тържеството днес – учебното заведение е завоювало повече титли от някои държави в света. Общо медалите от такива големи форуми са над 250.

Училището е дало на България и света спортисти като Стефка Костадинова, Николай Бухалов, Йордан Йовчев, Ваня Гешева, Иван Абаджиев, Стоян Делчев, Пенка Стоянова, Севдалин Маринов, Милен Добрев и много други.

Елин Андреев
Елин Андреев Отговорен редактор
Новините днес