Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С панихида Плевен почете годишнина от Третия щурм за Освобождението на града

12 септември 2024, 11:18 часа • 400 прочитания

С панихида в памет на загиналите воини Плевен отбеляза днес 147 години от Третия щурм за освобождението на града по време на Руско-турската война (1877-1878 г.). Заради лошите метеорологични условия панихидата се състоя във фоайето на Панорама "Плевенска епопея 1877 г.", а не както е по традиция - пред Костницата в Скобелев парк-музей.

Участие в ритуала взеха кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов, заместник-кметовете Маргарита Бахнева и Елина Димитрова, областният управител Николай Абрашев, началникът на Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" бригаден генерал Юлиян Радойски, военнослужещи от Плевенския гарнизон, представители на военно-патриотични организации, граждани.

Директорът на Регионалния военно-исторически музей (РВИМ) Нели Станева припомни факти около сраженията при Плевен по време на Руско-турската война, като отбеляза, че този исторически акт връща България на политическата карта на Европа и свободния свят и дава възможност на строителите на съвременната ни държава да положат нейните основи. В хода на бойните действия битката за Плевен добива ключово значение и решава изхода на войната с цената на 35 000 убити, ранени и безследно изчезнали воини в многонационалната руска имперска армия и съюзническата румънска армия. "Днес, 147 години след онзи 11 септември 1877 г., стоим на бойното поле при Плевен, за да отдадем заслужено уважение и почит на хилядите загинали воини", отбеляза Нели Станева.

В знак на признателност към загиналите в битката за Плевен участниците в ритуала поднесоха венци и цветя.

Още: Кметът на Плевен и МВР откриха нова пожарна служба в града

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес