Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подмяна на 7 200 улични лампи с ЛЕД осветление планира управата на Плевен

30 януари 2019, 14:00 часа • 5490 прочитания

Пълна подмяна на всички улични лампи и модернизация на цялата им система планира общинската управа на Плевен. Идеята ще бъде предложена за обсъждане на следващата сесия на местния парламент. Тя е подкрепена с проект, разработен по резултатите от направеното енергийно обследване на системата на уличното осветление в областния град, съобщи плевенският кмет Георг Спартански.

„Обследването беше направено от Агенцията по енергийна ефективност. Резултатите от него бяха представени в многостраничен доклад и бяха приети без забележки. Вече сме вписани в регистъра на Агенцията за бъдещи инициативи“, поясни градоначалникът.

Проектът предвижда подмяна на всички улични лампи в града – те са над 7 200 лампи, монтирани са на над 6 000 стълба. Сегашните осветителни тела ще бъдат заменени с ЛЕД осветление. Те сами ще се настройват кога да се включват, с каква интензивност да светят, кога да се изключват и т.н. „Според енергийното обследване, така ще спестим минимум 55 процента електроенергия. Всяка година Община Плевен плаща около 1 млн. лв. за улично осветление. Половината от сумата отива за поддръжка на елементите от амортизираната вече система – стълбове, лампи, кабели и т.н. Другата половина от сумата отива за плащане на изразходвана електроенергия.  С новото ЛЕД осветление разходите ни за ток ще паднат с минимум 50 процента. Отделно, след като се модернизират и подменят около 300 стълбове, които са тотално амортизирани, и се модернизират останалите елементи на системата, ще спестим доста пари и от ремонти. Разчетено е тази инвестиция да бъде изплатена за 10 години“, каза още Георг Спартански.

Той допълни, че едно от условията за кандидатстване по поръчката за подмяна на уличното  осветление ще бъде кандидатите да могат сами да се финансират. Това условие ще направи така, че да се явят само сериозни фирми, които имат достатъчно финансов ресурс. Стартовата стойност на проекта е около 6,5 млн. лв. В следващите 10 години  Общината ще си плаща за улично осветление колкото и досега, но разликата ще отива за погасяване на вложените в инвестицията средства.

Ангел Атанасов
Ангел Атанасов Отговорен редактор
Новините днес