Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Плевен стартира кампания срещу нарушителите с електрически тротинетки

29 юли 2024, 18:09 часа • 4187 прочитания

Полицаи и общински инспектори в Плевен всекидневно следят за управлението на електрически тротинетки на забранените за това места в централната градска част на Плевен. Нарушителите се санкционират, като за последните дни равносметката от ежедневните проверки е 28 съставени акта и първи положителни резултати. Информацията съобщи на днешното оперативно заседание на ръководството на Общината заместник-кметът с ресор „Обществен ред и сигурност“ Лидия Петкова.

„За две седмици са съставени нови 28 акта на нарушители. Смея да твърдя, че вече наблюдаваме и промяна в поведението на водачите на електрически тротинетки в Плевен в резултат на кампанията - намаляват случаите на безразсъдно каране, на нарушаване на забраните, въведени на територията на града. Водачите на тези превозни средства започнаха да се съобразяват, за да не бъдат глобени. Имаме и рецидиви – по два акта на едно и също лице. Продължаваме категорично с кампанията, защото всички носим отговорност. Но пак ще подчертая, че тук е голяма и ролята на родителите, които трябва да са най-загрижени за здравето и безопасността на децата си и да са в помощ на нашите действия“, посочи г-жа Петкова. Тя уточни, и че във връзка с кампанията продължават ежеседмичните оперативни срещи с участието на всички ангажирани с безопасността институции.

Специализираната акция срещу нерегламентираното движение на електрически тротинетки в централната пешеходна част на Плевен е съвместна инициатива на Общинския инспекторат и служители на МВР от Първо и Второ районно управление чрез общи патрули. Операцията е провокирана от многобройни сигнали и жалби на граждани, обезпокоявани от „летящи тротинетки“. В първите дни акцията имаше превантивен характер - с цел да дадем повече гласност къде може да се управляват тези превозни средства и какви са наказателните последствия за нарушителите, като през този период бяха проверени и предупредени над 230 лица, предимно тийнейджъри на възраст до 17 години, поставени бяха и предупредителни табели по централната пешеходна зона.

Правилата за индивидуалните електрически превозни средства /ИЕПС/ в община Плевен са регламентирани в действащата Наредба № 3 за обществения ред при използване на пътни превозни средства на територията на общината. Съгласно текстове:

- Движението на тротинетки е забранено в Градската градина, по пл. „Възраждане“, пл. „Стефан Стамболов“, ул. „Васил Левски“ - в зоната от пл. „Възраждане“ до пл. „Свобода“, пешеходните алеи в парк „Кайлъка“, на детските и спортните площадки;

- Лица под 14-годишна възраст нямат право да управляват ИЕПС;

- Лица на възраст от 14 до 16 години могат да управляват ИЕПС само по велосипедната инфраструктура, а навършилите 16-годишна възраст могат да управляват ИЕПС само по велосипедната инфраструктура и по уличната мрежа;

- Всички водачи на тротинетки до 18-годишна възраст са длъжни да използват предпазна каска.

Още: Започна премахването на опасни тополи в Плевен

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес