Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сигнал: Кметът на Ковачевци гони на улицата украинско семейство с болно дете

19 юли 2023, 14:45 часа • 8562 прочитания

Кметът на община Ковачевци Васил Станимиров вади на улицата украинско семейство с болно 6-годишно дете, се казва в сигнал до Actualno.com.

Уведомлението до Катерина Ростовская и Роман Марченко е от 19-ти юни. С него им се дава срок до 17-ти юли, в който да напуснат заетото от тях помещение в Спортен комплекс "Димитровец".

"Във връзка с предстоящия летен сезон и интереса на посетители ви молим да освободите предоставената ви за временно ползване къща за гости - Къща за настаняване на гостуващи отбори СК "Димитровец", с. Ковачевци, с идентификатор: КВ-201-100-10, като за целта ви даваме срок до 17.07.2023 г.", се сочи в уведомлението. Упоменато е, че го изпращат "с цел да запазят добрите отношения".

Предисторията

"Тази украинка и семейството ѝ са от около година и 4 месеца в СК "Димитровец", приютени по държавна програма за украински бежанци. Сега кметът излиза с номера, че в този комплекс ще се настаняват футболни отбори и едва ли не нямало място, което не отговаря на истината. В момента дори е празен. Идваха от "Беласица" - 30 човека. Като треньор по футбол ги познавам. От "РД Спорт" ще дойдат 30-40 човека на 7 август, а комплексът е за 60. Гонят я с предизвестие, дори се обръщат към детето, което е на 6 години, с "господин". Изобщо нямат капка жалост. Аз им намерих квартира в Перник, но тя е в ремонт и след две седмици ще е готова. А кметът дори не иска да ѝ обърне внимание. Тока ѝ изгасили и тя се чуди какво да прави. Обадила се на кмета и той казал: "Вие на 17-ти трябва да сте напуснали". Това чисто в морално отношение как се вмества", недоумява Явор Йорданов, треньор във ФК "Димитровец", който изрази възмущението си и във Фейсбук.

Той уточни, че къщата за настаняване в Спортен комплекс "Димитровец" е публична общинска собственост като стадиона и е правена е по проект.

"Не я гоним. Трябва да напусне помещението, защото имаме да настаняваме други хора. Помещението, което тя трябва да освободи, трябва да настаним наши служители, служители на общината. Ние прекратяваме договора с плащането от държавата и сме уведомили семейството, че трябва да напусне помещението", отговори кметът Васил Станимиров.

Той каза, че не знае дали детето е болно или здраво. "Тях ги нямаше цяла седмица и изведнъж дойде и детето е болно", е неговата версия.

От украинското семейство молят за помощ, защото нямат кола и нямат ток, а детето им е болно, но все пак събират вещите си.

 

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес