Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Все още вярваме, че някой ще дойде и ще ни оправи": Анализ на Любомир Аламанов

30 септември 2024, 14:47 часа • 519 прочитания

Хората не са безгласни зрители и трябва да са активни участници в политическия процес, не да чакат политиците да им обещават, а да отидат и кажат "искаме това и това". Малко е обърната наопаки ситуацията у нас.

Това коментира комуникационният експерт Любомир Аламанов в интервю пред БНР. "В обществото ни има леко странна и противоречива идея, че политиката е сцена на която актьори играят, а хората са на столчета и гледат. Тази концепция е останала донякъде от комунистическия строй, където хората бяха безгласни букви. За съжаление това се пренесе и в съвременната демокрация. А тя е много вредна, защото хората не изграждат демократични рефлекси и не може да се осъществи едно от най-важните за истинската демокрация - личната отговорност", обясни Аламанов.

Още: "Данчо Пръча", "Шарана" и "Сандокана": Депутат разкри кои са купувачите на гласове на Делян Пеевски?

Според него ще се сбъднат прогнозите на много социологически агенции и политолози, че на изборите на 27 октомври избирателната активност ще е още по-ниска. За липсата на лидерски дебати в предизборните кампании той обясни, че хората – избирателите, са позволили на политиците да водят кампания без да се появяват.

"Лидерите видяха, че могат да залъгват хората без да се появяват и без да става ясно, колко са некомпетентни в огромна част от политическата, икономическата и социалната сфера. Защото хората го допуснаха, бяха приспани. Хората допуснаха да бъдат приспани от явлението "спасител" – спуснат отгоре и ще оправи всичко. Спряха да гледат на политическите лидери като обикновени политици, натоварват ги с други функции. А политиците разбраха, че може да не се явяват", смята комуникационният експерт.

Още: Ганев: Българинът винаги е бил германофил. От българската политическа почва порасна нещо болно

И коментира, че обществото ни е на ниво, "вярваме, че някой ще дойде и ще ни оправи": "Това звучи по-лесно и разбираемо, отколкото "лихвения процент ще го смалим с пункт и половина и ще покачим на…". И хората отказаха да се образоват, да мислят, да се учат, да поемат отговорност."

Аламанов посочи, че новото в комуникацията е негативното – "лъжлива пропаганда, която ни отклонява от цивилизационния избор, да сме част от западната демокрация".

Още: "Памперса", "Трите хикса" и "Семката": Още разкрития за конкретните купувачи на гласове на Делян Пеевски?

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес