Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тео Ушев: Българското изкуство винаги е било примитивно-националистично, религиозно-протяжно и страхливо провинциално

29 юли 2024, 16:12 часа • 12754 прочитания

Това, че работническо-селската "интелигенция" е консервативна, религиозно-маниакална и нетолерантна към непонятното и различното не е беда - тя винаги си е била такава, просто социалните мрежи ѝ предоставиха терен за изява.

Големият проблем на България е, че артисти и "културтрегери" веят байрака на консерватизма и нетолерантността, прикривайки крайнодесните си възгледи с маската на "добрия вкус", "християнски ценности" и прочие безумия.

Още: Теодор Ушев с награда от престижен италиански фестивал (СНИМКА)

И тук историята на бг изкуството идва да ни напомни услужливо, че всички авангардни течения и повеи в световното изкуство са заобикаляли България, или ако плахо са пристъпвали границите ѝ, са били осмивани, отричани или направо забранявани. Във всички, абсолютно всички сфери на културата и изкуството!

Българското изкуство винаги е било примитивно-националистично, религиозно-протяжно и страхливо провинциално.

Смелост тука всяка оставете, провокацията е ерес, подигравката с религията - кощунство!

Идеалът на българския артист е да предъвка вече отминала модерност, която вече е станала "мейнстрийм", да я открадне във възможно най-кротката ѝ и смилаема за широката публика версия, да я смели и вкара в употреба като скучна и приемлива масова ширпотреба. Примерите са безкрайни! Провокациите към масите - нищожни! Сакън някой да не подиграе "свещената православна религиозност" на запътилата се към рая благочестива маса!

Още: Над половината българи нито се интересуват от театър и кино, нито ходят в библиотеки

Така Папазоф, Дюлгероф, Кристо, Гочев, Станев никога не бяха добре дошли, за обич не говорим дори.

Така талантливи художници като Дечко Узунов, започнали с устрем творческия път, са превърнати от консервативната художествена сцена у нас в рисувачи на моми и натюрморти. Така соц. реализма затри поколения писатели, художници, режисьори...

Провокацията и смелостта са мръсни думи в удобната крепост на българската културна диаспора, а непознатото и неизвестното - повод за отрицание и неприемане.

Теодор Ушев, Фейсбук

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес