Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иво Мирчев: България вече не е зависима от руски газ. Никой не може да ни рекетира

13 юни 2024, 18:58 часа

Иво Мирчев от "Демократична България" припомни с какво ни плашеха в началото на руската инвазия в Украйна. В своя профил във Фейсбук той изрази позиция по ситуацията с доставките на газ в Европа и у нас и дори прогнозира, че може да се стигне до фалит на "Газпром". Публикуваме неговото мнение без съкращения.

Реклама

Германия осъди Газпром да ѝ плати над €14 млрд. Причината - спрените доставки на газ през 2022 г. Една по една европейските страни започват да осъждат Газпром, като в крайна сметка е твърде вероятно да се стигне и до фалита на руския газов (доскоро) гигант.

Още: Голяма германска компания окончателно приключи с "Газпром"

България също ще изпрати Газпром на арбитраж за около $500 млн. И ако правителството защити истински интересите на страната ни ще бъдем компенсирани за внезапно спрелите доставки в началото на 2022 г.

Помните ли с какво ни плашеха малко след началото на руската инвазия в Украйна? Две тези:

1. България и Европа ще са на тъмно, няма да има природен газ. Руският газ е безалтернативен.

2. Газпром и Русия ще осъдят България за милиарди, за неосъществени доставки.

Още: Съдебно дело спира доставките на "Газпром" за Австрия?

Нищо от това не се случи. Обратното - Газ има. Газът е по-евтин дори от периода преди началото на войната. България вече не е зависима от руски газ. Никой не може да ни рекетира, че ще спре газа, защото има много доставчици, различни физически източници.

С колегата Мартин Димитров изпратихме парламентарно питане до енергийния министър кога ще прекратим формално договора си с Газпром? Германия вече стори това, след решение на съда.

А следващата ни спешна стъпка трябва да бъде спиране на транзита на руски газ през България.

Иво Мирчев, Фейсбук

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес