Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Илиян Василев: Кремъл ще ни сготви нещо драматично и хората ще поискат Спасител

20 юни 2024, 22:00 часа

Бившият посланик в Москва Илиян Василев прогнозира във Фейсбук при какви обстоятелства Румен Радев може да напусне поста си и да оглави политическа формация. 

Реклама

Все по-натрапчиво официалният медиен агент на Румен Радев Слави Василев лансира тезата, че Радев ще излезе от президентството и ще оглави партиен проект, с който ще изпрати "в нокдаун" Борисов и Пеевски. Ако подаде оставка като президент, Кремъл нищо няма да загуби, защото там веднага щафетата се поема от вицето, което целува ръка и буквално и преносно на Кремъл.

Москва губи търпение с позициите на България по казуса Украйна. Това намира израз и в нетърпението на Радев да докаже своята полезност - очевидно гафът с декларацията на Б-9 вместо да му натрупа актив, излезе ялов напън. Това е документ без никаква стойност, официалната позиция е взета от Народното събрание и от МС.

Де факто, Радев не може да направи нищо съществено за да промени позицията на България по войната.

А Москва го притиска

да излезе на терен и да блокира тази позиция през нови избори, защото за Путин нещата вече са на живот и смърт. Буквално.

Твърди се, че около 500 хиляди души е потенциалният Радев електорат.

И тук започват въпросите, на които той или няма отговор или отговорът не го удовлетворява. Не е човек, който да рискува без да е ясно, че победата му е сигурна.

Първо, зависи от това, доколко ще може в новата си партия да стъпи върху коалиция от съществуващи проруски партии - Възраждане, БСП, ИТН и Величие - тоест Москва да осъществи брутален натиск върху ръководствата на тези партии и те да приемат спуснатия от горе Вожд. Както направиха с Нинова след визитата и в Москва през 2017 година, когато прие да подкрепи Турски поток. Такива процеси текат, в БСП и в ИТН. Възраждане са петимни за власт, а Величие са на командно дишане и

вентилът на кислорода е в руското посолство

Второ, доколко ще може да излъже избиратели, както го направи през 2021 година, като стъпи върху антикорупционните рефрени - малко вероятно е. Човек веднъж се лъже. Дори да увлече хора от ДПС и ГЕРБ - тези, които вървят с властта и за тях Москва е най-важния ориентир - пак е рисковано. Съберете вота на всички тези политически "юнаци" и пак гласовете не достигат за победа и правителство на Радев.

За това очаквайте Кремъл да ни сготви нещо драматично като събитие,

взривове, терактове, политически убийства

с които да извади обществото и институциите от равновесие, след което хората ще се втурнат да търсят Спасителя. Москва винаги е управлява у нас през страх или през корист.

Радев съчетава и двете. И разбира се преди това трябва да разруши отвътре ППДБ и да сплашат Борисов. Пеевски отдавна играе в отбора на Кремъл.

Илиян Василев, Фейсбук

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес