Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Евгений Кънев: Това, което се случва в страната, е мафиотска война

14 август 2024, 15:28 часа • 1312 прочитания

Това, което се случва в страната, е мафиотска война - все още прикрита за масовата публика, но скоро може да стане явна със стрелби.

Пеевски се разправя с Доган. Радев се разправя с Пеевски. Но ЕС пък затяга обръча около Радев.

За целта Пеевски внася руски горива, за да финансира своите кадри в държавата. Кадрите на Доган по линия на ББР са погнати и напускат страната, а той иска да се отърве от ТЕЦ Варна, който изглежда е бил на издръжка на ББР. Впрочем, от атаките на ДП става ясен “сирахомилския” статут на догановите дерибеи Чакъров и Аталай - и то пак в енергетиката. Чрез заграбването на чужди ВЕИ проекти, Доган отдавна диверсифицира своята зависимост от една неефективна централа.

Още: Пеевски държи с документи Доган и Борисов: Говори Корман Исмаилов (ВИДЕО)

За същата цел - Радев сигурно няма да приеме Калин Стоянов да остане МВР министър, а без него на Пеевски ще му е трудно да си накупи вот. Видяхме мутризацията на това министерство - като словесна еквилибристика на министъра; като активни мероприятия на кадровия състав, който като министъра си “няма да допусне”, друг освен тях да решават; като стил на самия кадрови състав по време на демонстрации на протестиращи. Битката на Радев е да овладее еднолично силовия апарат - МВР, ГДБОП, служби и МО - и така да компенсира липсата на негово правителство. А това е решаващо за посоката на държавата в този етап на войната в Украйна.

Още: "Борисов и Пеевски измамиха ПП-ДБ": Диана Дамянова с анализ на вота

Газовите сделки на Радев обаче вече са в окото на западните служби и партньори и обръчът ще се затяга - засега Кьовеши дава само сигнал за Чирен. Общото в този случай - на кражба на евросредства чрез любимия трик за промяна на предварителните планове - и сделката за БОТАШ е сегашния министър на енергетиката. И връзката с руския газ. Колкото по-малко Чирен може да съхранява газ, толкова повече руски газ през БОТАШ може да купува. Както се казва - и ББ/ДП сити, и РР цял. Затова и никога не само няма да чуете ББ и ДП да критикуват РР за БОТАШ, но и техните депутати няма да допускат разследвания в парламента за тази сделка.

Общият знаменател на мафиотската война, който прозира през тази плетеница от конфликти?

#КОЙ ще управлява руските карбонови потоци през България, като държи контрола върху газовия … и петролния капацитет. Затова им трябва държавата - а изборите са само една досадна подробност.

Впрочем - какво стана с продажбата на Лукойл, за която Пеевски и Добрев бяха на амбразурата?

Евгений Кънев, Фейсбук

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес