Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Евгений Кънев: Няма ли хора с достойнство, които да откажат да служат на Пеевски?

20 юни 2024, 22:30 часа

Когато Путин нападна Украйна, повечето анализатори смятаха, че такава война не може да продължи дълго. Заради куп рационални обяснения - слабата руска икономика, реакцията на Запада, големите жертви, но най - вече - че все пак модерните руснаци не биха желали война и да си дават живота напразно. И очакваха мощна вътрешна реакция на протести или дори преврат на обкръжението, което да се справи с един луд диктатор. Едва по-късно се появиха анализите на познавачите на руската душа и манталитет, които напомниха как същите хора са изтърпели безропотно толкова кръволоци в историята си. И че страхът от началството е водеща национална черта със знаменитото “Начальник лучше знает”.

Реклама

Когато Борисов стана главен секретар на полицията през 2001 г знаех, че става нещо нередно, но си мислех, че е временно и това е таван за промоцията на такава биография. Но по-късно хората го избраха за кмет, а след това премиер три пъти - въпреки че много коментатори се съмняваха, че такъв човек не само дали е годен да управлява, а дали може да намери екип от експерти, който да се съгласи да работи под неговата опека. Но пак сгрешиха - дори хора чак от Световната банка дойдоха да станат министри на човека с биография от улицата.

И аз бях изненадан - когато мой партньор ми се обади през 2006 г с покана да придружа като финансист с английски ББ в негова визита до Вашингтон отвърнах - “ти луд ли си? Аз дори не мога да си представя да седна до този човек в самолета!” Е, оказа се, че прекалено много хора нямаха такива скрупули. И направиха Борисов приемлив.

Е, може би за пръв и последен път народът изригна, когато излезе извън представите му за нормалност Пеевски да стане шеф на ДАНС. Но преди това за прекалено много хора нямаше проблем той да е следовател, заместник министър, депутат, “успял млад човек”. А днес вече е нормализиран като говорител на правителството, шеф на партия, дори за премиер се спряга - човек, който е никой след Драгоман.

Но не просто е нормализиран - наглостта му няма граници и всичко човешко останало в нас се пита няма ли останали човеци, хора с остатъчно достойнство в нашата публичност, които да откажат да му служат? Не, виждаш големи депутатски групи, министри, служби, регулатори, прокуратура, медии как се задействат в синхрон, само че движени не от Закона.

Хана Аренд беше писала за баналността на Злото. Когато то стане нормално - хората започват да му служат. Дори една от най-развитите нации - при това демокрация и родина на велики умове на човечеството - Германия започна да вярва на един полудял човек, че ще ги отведе в някакъв райх.

Човек може да разбере абсурда, ако си помисли как хората от някоя свободна нация като французите почнат да изпълняват заповедите на някой шиши, Боко или чалгар.

Не можете, нали?

Ето това е наследството на комунизма и истинското “родство” с русите: начальник лучше знает.

Евгений Кънев, Фейсбук

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес