Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Евгений Кънев: Не толкова Тръмп спечели, колкото Байдън загуби

28 юни 2024, 18:30 часа

Икономистът Евгений Кънев публикува във Фейсбук свой коментар за първия президентски дебат в САЩ, както и за двата месеца управление на кабинета "Главчев". Публикуваме текста му без съкращения.

Реклама

Тежка размяна на удари между двамата кандидати за президент на САЩ. Не толкова Тръмп спечели, колкото Байдън загуби първия дебат. Явно възрастта му тежи, изражението и дългите паузи са като окови на рейтинга му. От друга страна обаче, Върховният Съд е на път да позволи Тръмп да бъде разследван за опита му за пуч на 6.1.2021 в Капитолия, което хвърля в неясни води цялото състезание.

На този фон, Foreign Affairs публикува визиите за външната политика (която ни интересува) за следващия мандат през перото на двама техни съветници.

Визията на Байдън е за защита на демокрацията по света през призмата на очерталата се блокова надпревара - с особен акцент върху помощта на страните, където тя е под заплаха като България - инвестиции в свободни медии, образование, съдебни реформи и сигурност.

Визията на Тръмп е за респектиране на противниците със сила - със стила на Джаксън, Теодор Рузвелт и Рейгън и съюзи с всички, които искат, независимо от техните антидемократични практики у дома - Орбан е пръв пример. За Украйна има само един параграф, от който се разбира, че ще въоръжи Украйна, но с европейски пари и ще преговаря с Путин за край на войната - без да се споменават международно право, граници и територии.

С други думи - транзакционна дипломация, за каквато у нас Пеевски и Борисов гласуват с две ръце в парламента без дискусии - от американски самолети до американски АЕЦ блокове.

Още: NYT: Паника - демократите искат да сменят Байдън като кандидат за президент

Точно затова откупуване става дума - като в пакета трябва да е и “Магнитски”. За да имаме безброй Главчевци и занапред с потресаващи решения за публичните пари, които медиите ни не само не коментират, но и не забелязват.

Ето кратко резюме само за два месеца “Главчев”:

С едната ръка - “спестяване” на бюджет:

(1) Неизпъление на бюджета - Намаление на планираното увеличение на пенсиите с 1% и ползването му за други цели - неуспешно.

(2) Спиране на трансфера на близо два милиарда субсидия към Фонда на енергийната система, която искаха да ”избият” с нови по-високи цени на тока - неуспешно.

(3) Неизпъление на бюджета - Неизплащане на дължимите заплати на университетски преподаватели, довело до тяхна стачка.

(4) Неизпъление на бюджета - на планирания ръст на заплатите на медицинските работници.

Още: Проучване: Исторически ниско доверие в служебното правителство на Главчев

С другата ръка - “инвестиция” на спестеното:

(1) Финансиране на двата нови блока на АЕЦ с авансиране на милиарди бюджетни пари, където основният корейски изпълнител избра вечния подизпълнител в ерата Борисов - ГБС.

(2) Поредна бюджетна милиардна инжекция за държавните мини "Марица изток" и отлагане на реформите в енергетиката.

(3) ББР, касичката на олигарсите, разреши безлимитно (!?!) кредитиране на военните заводи във време, когато бумтят от поръчки.

(4) Министерство на иновациите по усмотрение субсидира иновации на “наши” общини с бюджетни пари и пр.

Въобще, транзакционните бг правителства обичат транзакционните щатски президенти - и вероятно няма да имаме друг редовен кабинет преди изборите в САЩ.

Освен ако гражданите не решат друго.

Евгений Кънев, Фейсбук

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес