Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Евгений Кънев: Битката на Пеевски за МВР е съдбоносна за него самия

19 август 2024, 16:56 часа • 1844 прочитания

За мен развръзката при Радев не е неочаквана.

По-долу ще обясня защо с призив да не се стряскаме, а да имаме пълна представа за състоянието на държавата.

Почти всички кадри в държавата на ключови позиции са назначени основно заради създадена лоялност. Това се отнася и до т.н. “Домова книга”, в която позициите и ведомствата са подбрани от Пеевски и Борисов така, че промените в Конституцията да им осигуряват служебно служебен премиер.

Дали защото са искали да минат промените за съдебната власт; или защото са се надявали, че в бъдеше ще има различни хора на тези позиции - но ПП-ДБ са отстъпили от “шведския модел” за редовния кабинет като служебен и сега дават повод на кречеталата от ИТН, а и медии постоянно да им приписват ”вина” за промените, които уредиха служебната власт за Пеевски - Борисов. А там, където имаше потенциал за “изненада”, кандидат-премиерите бяха разкарани като зам.-омбудсманката и зам.-управителя на БНБ Гюров.

Още: ДПС без Пеевски подкрепи решението на Радев за Калин Стоянов

Битката на Пеевски за МВР е съдбоносна за него самия - вече на мало и голямо е ясно, че той на автентичен вот не може да разчита, а без купен вот може да стане излишен в политиката и къщичката му от кадри да се срине бързо като им запари.

Че Кожарева ще клекне на Пеевски бе ясно за запознатите с горното и със статута на съпруга й - бивш висш прокурор от кръга Цацаров - Гешев. Отделно - причината да имаме такова качество на кандидат премиер са нейните правни рецидиви - миналата година отказа да изпълни решение на КС и да пусне законния шеф на Сметната палата на поста му; тази година реши, че препоръките на втората най-голяма парламентарна група ПП-ДБ и на самия президент за друг МВР министър не струват пред неистовото желание на полицаите да имат за министър точно Калин.

Още: Президентът отказа Калин Стоянов да остане МВР министър - Грънчарова няма да е служебен премиер (СНИМКИ)

Но сега най-важното - което се поднася като нещо най-нормално и важно на публиката. Оставането на Стоянов е представено от Кожарева като задължително, защото … всички в системата го искали. С други думи, няма значение дали има правителство, Калин трябва да остане, защото бил … един от тях.

Какво тук значи политическа, т.е. народна воля - кой и как да управлява министерството?!?

Нещо още по-страшно.

Скоро имах среща с мой близък от съдебната система. Разказва ми как е изградена система в системата. На почти всяка ключова позиция е назначен човек за поръчки - който получава първо, държавна заплата; второ, частна заплата за лоялност; и трето, бонус по конкретни дела за изпълнени успешно поръчки. Като гледам - вика - как съдии и прокурори се събират в скъпи къщи на морето да празнуват рождените си дни - тази публична система с най-много милионери е най-сплотената.

Още: Работа ли е на ГДБОП да сваля сайт, иронизиращ Пеевски? Коментар на Даниел Киряков (ВИДЕО)

Накратко - извършен е отдавна държавен преврат. Кадрите в правоохранителните органи служат не на официалната, а на паралелната държава, за която никой не е гласувал, но тя настоява нейни кадри да бъдат начело - защото видите ли - те са “едни от нас”. Нещо като техни си вътрешни избори.

А за нас остава да осигуряваме държавните им заплати пряко и частните - косвено, чрез заграбения публичен ресурс.

Изход има - все повече хора да разберат тази истина и да гласуват за политици, които поемат ангажимент да я променят. А ако не искат - да се знае, че са политици на паралелната държава.

Мисля, че бързото решение ще е попълване на “домовата книга” от парламента с нов омбудсман и негов заместник. Може би и нов зам управител на БНБ - ако махнат Гюров.

Дългосрочното решение е смяна на Конституцията с “шведския модел”. А не връщането на безконтролния служебен кабинет на президента.

Евгений Кънев, Фейсбук

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес