Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Добра новина за олимпийците! Сексът преди състезание не намалява шансовете за победа

02 август 2012, 14:20 часа • 336 прочитания

Древните гърци са вярвали, че атлетите трябва да избягват секса преди игра, но учените днес са раздвоени пред твърдението, че въздържанието подобрява представянето в игрите.

Много атлети са ограничени от правенето на любов по време на игрите, защото се смята, че това ще ги умори и ще ги разфокусира.

Въпреки това, експерти от университета МакГил в Канада казват, че досега не е доказано сексът да намалява физическата издръжливост и сила на спортистите. Освен това не са провеждани никакви тестове, които да докажат, че той се отразява на психологическото представяне, предаде Дейли Мейл.

Авторът на изследването проф. Иън Шриер, заяви: „Правехме „тестове на представянето” на изследваните хора в лабораторията. Но най-вероятно психологическите фактори играят много по-голяма роля.”

„Някои твърдят, че сексът се отразява на представянето, защото разфокусира и намалява напрежението и агресията. Няма проучвания, които да са изследвали и доказали това.”

Преглед на научните изследвания по въпроса, публикувано в Клиничен вестник за Спорт и Медицина обяви, че сексът в ноща преди състезание няма никакъв ефект върху резултатите от физиологичен тест.

В едно от проучванията, 14 женени бивши атлети са подложение на тест за максимална издръжливост на сутринта след сношение. След шест дни те са подложени на същия тест, но без да са правили секс. Резултатите показват, че нито силата, нито издръжливостта на мускулите са засегнати от половия акт предната вечер.

Продължение на изследването правят изследователи от университета в Колорадо (Colorado State University). Те подлагат на тест 10 женени мъже на възраст между 18 и 45 години. В тестовете им за сила на захвата, баланс, странично движение, време за реакция, аеробна енергия и VO2 max (мярка за разход и употреба на кислород по време на упражнения), сексът няма никакъв ефект.

Редактор: Калина Здравкова

 

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес