Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Община Несебър навършва 55 години днес

10 декември 2014, 12:30 часа • 17393 прочитания

Тази година се навършват 55 години от голямата административна реформа в България и учредяване на нов тип общини с премахване на управленското ниво - околия. По този повод община Несебър тържествено чества своята 55 годишнина от обявяването й за самостоятелна административна единица.  Събитието се проведе в сградата на Старото кметство в Стария Несебър, а на него присъстваха представители на общинска администрация и  Общински съвет Несебър, начело с г-н Николай Димитров – кмет на община Несебър и Благой Филипов – председател на Общинския съвет. На тържеството присъстваха и заместник Областния управител на Бургаска област - Севдалина Турманова, бивши служители, както и някои от кадрите с принос към 55-годишнината на Несебър като самостоятелна община, кметове на населени места и др.

„Институцията, която представлявам винаги е работила и продължава да работи с много добро партньорство и сътрудничество с община Несебър“, каза г-жа Севдалина Турманова и пожела много здраве и успешни начинания на всички, за да може Несебър да продължава да бъде водеща община в Област Бургас, след което поднесе поздравителен адрес от Областния управител на Бургаска област – г-н Вълчо Чолаков.

След г-жа Турманова думата имаше кметът на община Несебър - Николай Димитров, който след кратко резюме на факти от миналото каза следното: „Най-важният и основен принцип, който следвам е приемствеността. Всичко това, което е добро за общината, ние го доразвиваме и продължаваме. Аз съм наясно, че с един кметски мандат не започва развитието на дадена община, един кметски мандат е само една малка част – една тухла в стената, в основите на дадена община и град. За това всичко, което е правено от нашите предшественици, всичко добро, позитивно, положително ние го надграждаме и  доразвиваме. Това е основен принцип в моето управление“. Непосредствено след изказването на градоначалника, няколко думи каза и председателят на Общински съвет Несебър - Благой Филипов. Той обобщи, че въпреки всички етапи през които е преминала общината, тя върви във възходяща линия. Г-н Филипов отбеляза заслугите на предшествениците, които с голяма амбиция и воля са преследвали целите на общината. „Искам да уверя всички, че както сега, така и в бъдеще Общинския съвет, ще бъде гарант за начертаните приоритети на нашата община. В този ред на мисли пожелавам на всички колеги много здраве, кураж, упоритост при вземане на решения за благото както на нашата община, така и съгражданите ни“, завърши той.

Последен, но не на последно място, думата имаше г-н Васил Киров – дългогодишен кмет на община Несебър. Той изрази своята благодарност към сегашния кмета и администрация за поетата инициатива, за да се отбележи тази забележителна годишнина. Съща така изрази и съпричастността си към общинския съвет. „Честването на тези годишнини има за цел да си спомним миналото да опознаем настоящето и да погледнем нагоре към бъдещето“, каза г-н Киров и завърши с думите: „Ако не знаем какъв град и община сме имали и ако не знаем какви кадри са ги управлявали, не ще можем да направим тази община такава, каквато я искаме в бъдеще“.

След въвеждащата част и кратката предистория, бяха връчени почетни значки и дипломи на Кадрите с основен принос към 55-годишнината на Несебър като самостоятелна община, а това са: Васил Киров и Пенко Апостолов – бивши кметове; Митьо Пергелов и Златин Чаушев – бивши секретари; Красимир Косев и Димитър Янков – бивши председатели; Пълномощници: Илия Пешев – Свети Влас и Йордан Христов- Тънково; Димитър Семерджиев - секретар на Временния партиен комитет на БКП 1958/1959, както и на Вестник “Слънчев бряг”- излизал като орган на самоуправляващата се териториална общност /1961-2002/.

На събитието беше представена и книгата на Стайко Манев – „Споменъ за Несебъръ“, която получиха наградените споменати по-горе, с автограф от автора на книгата албум.

За първи път Община Несебър се обособява и започва да функционира като такава през 1959 година. На 10.04.2014 година се навършиха 55 години от голямата административна реформа в България и учредяване на нов тип общини с премахване на управленското ниво – околия. Официалните документи за това са Указ на Президиума на народното събрание на НРБ № 29 от 23 януари 1959 година и насрочените от него избори за окръжни и общински съвети. В състава на новата Община Несебър се включват селищата: Несебър, Равда, Влас, Тънково, Кошарица, Оризаре, Гюльовца, Морско и Плазовец. Изминалият период след 10 април 1959 година е показателен, че още от самото начало кадрите тогава са положили здрави основи върху които Община Несебър не само се уедрява, а и следва неотклонно своя път на възходящо развитие. За това време с гордост може да кажем, че тук всеки един от обществено отговорните управници е дал своя принос за нейното динамично развитие. През този половин вековен период бяха създадени условия за изграждане на добра материално-техническа база, откриха се и заработиха съд, прокуратура, полицейско управление, заведения за здравеопазване, детски и учебни заведения. Подобри се комплексното обществено обслужване на населението.

Днес, когато отбелязваме 55 години от съществуването на община Несебър, Общинска администрация, насочва своите усилия към решаване на новите проблеми, които поставя статутът на града, изразяващ се в древен и модерен културно-исторически и туристически център. Доброто взаимодействие на Общинската администрация с Общинския съвет дава увереност, че и занапред ще се работи в същата посока, за постигането на нови успехи за благото на жителите на общината.

През първите 7 години от налагането на новата община се полагат основите за утвърждаването на Община Несебър като самостоятелна административно-териториална единица. За нейното динамично развитие трябва да се отчете приносът и на останалите нейни ръководители: Пеньо Попов - Председател на Изрълнителния комитет /ИК/ на  Общинския народен съвет- Несебър от 4 март 1966  до 5 юни 1976; Григор Харизанов Председател на ИК на Общинския народен съвет -  Несебър от 5 юни 1976  до 25 февруари 1977; Генчо Алагенов - Председател на ИК на Общинския народен съвет -  Несебър от 25 февруари 1977 до 15 юни 1981; Васил Киров Председател на ИК на Общинския народен съвет-Несебър от 15 юни 1981 до 3 октомври 1990; Д-р Иван Ташев - Председател на Временната  общинска управа - Несебър от 3 октомври 1990  до 29 октомври 1991; Страхил Ламбов Кмет на Община Несебър  от 29 октомври 1991 до 18 септември 1993; Инж. Андрей Сариев - Кмет на Община  Несебър от 30  ноември 1993 до 12 ноември 1995; Живко Георгиев - Кмет на Община Несебър от 12 ноември 1995  до 23 юли 1997; Стоян Голев - Кмет на Община Несебър от 23  юли  1997  до 30 януари 1998; Янаки Иванов - Кмет на Община  Несебър от 30 януари 1998 до 10 септември 1999; Николай Трифонов - Кмет на Община Несебър от 2 ноември 1999 до 17 март 2007; Магдалена Мандулева - Кмет на Община Несебър от 17 март до 4 ноември 2007.

Трябва да бъде отбелязана и ролята на пълномощниците тогава, кметове понастоящем, на съставните селища, а именно: Георги Кръстев за Равда, Илия Пешев за Влас, Йордан Христов за Тънково, Атанас Кръстев за Кошарица, Димитър Казаков за Оризаре, Петко Дойнов за Гюльовца и Желязко Матев за Морско. Обективността изисква да се отчете и ролята и значението на служителите от изпълнителния апарат на общинската администрация в центъра и по места. Структурирани в отделни служби, отдели, дирекции и направления, те извършват ежедневно не леката и не винаги приятната работа с жителите на общината. За развитието на община Несебър като самоуправляваща се общност би трябвало да се отдаде дължимото и на председателите на Общинския съвет в годините на прехода от 1991 г. насам: Михаил Бенин, Мария Стрезова, Страхил Станков, Красимир Косев, Стоян Голев, Димитър Янков, Янаки Стоянов и Благой Филипов.

Днес, Община Несебър е в челните класации за развитие по общоприетите европейски стандарти, както и една от най-бързо развиващите се общини. Това е така, благодарение на пионерите, участвали в създаването на новата община, както и всички допринесли със своя труд за нейното развитие.

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес